Orbán: Nagyon győztünk

EP-választás, Fidesz-KDNP eredményváró
Orbán Viktor beszél az eredmények kihirdetése után
Vágólapra másolva!
A miniszterelnök az EP-választás estéjén nem kért mértékletességet, és arról beszélt, hogy arányaiban Fidesz-KDNP járult hozzá a legjobban a néppárt győzelméhez.
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor beszél az eredmények kihirdetése után Fotó: Tuba Zoltán - Origo

"Mértéktartás, a szerénység és az alázat számunkra a politika zsinórmértéke, ezért mindenkitől mértékletességet kérek - általában. De ma eset hadd kiáltsuk el, hogy győztünk, nagyon győztünk, sőt, mi győztünk a legjobban" - kezdte beszédét Orbán Viktor a Millenárison. A miniszterelnöknek rekedt volta hangja, mintha már sokat kiabált volna. „Három a magyar igazság, megvan a második” - mondta, amit nevetéssel fogadtak a teremben.

Orbán Viktor még a rekordalacsony részvételi arányt is pozitívan tudta látni: azt mondta, a hat közép-európai ország közül Magyarországon volt a legmagasabb a részvétel. A miniszterelnök arról beszélt, hogy a megválasztott képviselők lesznek a magyarok előretolt helyőrsége. Szerinte a választási eredmény azt is jelenti, hogy a magyarok elutasítják a szélsőségeket, a jobb- és a baloldali szélsőségeket is. A képviselőknek az lesz a dolga, hogy védjék meg a rezsicsökkentést, a magyar földet, és harcoljanak minden magyarért. Az is a dolguk lesz - mondta -, hogy "figyelmeztessék az uniós intézményeket: nem szabad olyan útra tévedni, amely ellentétes a mi közös kultúránkkal és az európai keresztény civilizáció közös értékeivel".

Az Európai Néppárt tagjai közül a Fidesz-KDNP érte el a legjobb eredményt, arányaiban ez a pártszövetség járult hozzá a legjobban a néppárt győzelméhez – hangsúlyozta a miniszterelnök. "Büszkék lehetünk arra is" - folytatta -, hogy a felvidéki Magyar Közösség Pártja és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség is bejutott az EP-be, így minden eddiginél erőteljesebben lesz képviselhető Brüsszelben a magyar nemzet.

"Európa a mi otthonunk, de Magyarország a mi hazánk. Soha ne feledjék: Magyarország az első. (...) Mi, magyarok csak együtt, egységben lehetünk sikeresek. Ha ezt megszívleljük, újra naggyá tehetjük Magyarországot. Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!" - zárta szavait Orbán Viktor.

Tudósításunkat az EP-választásokról itt olvashatja.