Orbán már külföldi ellenfeleket keres magának

Orbán Viktor, Brüsszel, EP, fidesz
Hungary Prime Minister Viktor Orban arrives on May 27, 2014, to take part in the Informal European Council at the EU Headquarters in Brussels. Europe's heads of state and government gather over dinner in Brussels for an informal summit to take stock of the European election disaster and start the difficult process of nominating new European Union leaders, and to discuss the latest developments in Ukraine following the Presidential elections. AFP PHOTO / GEORGES GOBET
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor most látta elérkezettnek az időt arra, hogy ne védekező pozícióból szólaljon meg az Európai Unióban, és egy magabiztos húzással rögtön szembe is ment azzal a pártszövetséggel, amelyikbe a Fidesz is tartozik.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktornak egyelőre bejött a számítása Brüsszelben. Az uniós kormányfők keddi tanácskozásukon nem fordultak ellene, sőt David Cameron brit miniszterelnök személyében szövetségest is talált magának, miközben a német konzervatívok is védelmükbe vették a Fideszt a német szocialisták kritikáival szemben.

Pedig a múlt hét végén még kockázatos lépésnek tűnt, hogy Orbán közölte, nem támogatja, hogy Jean-Claude Juncker korábbi luxemburgi miniszterelnök, az Európai Néppárt listavezetője legyen az Európai Bizottság új elnöke. Főként, hogy a vasárnapi választások előtt Orbánon kívül más uniós konzervatív politikus nem vetette fel nyilvánosan, hogy Junckerrel probléma lenne.

Kedden viszont már a Reuters és a Financial Times is arról írt, hogy a brit kormányfő sem tartja jó ötletnek a luxemburgi politikus jelölését, mert szerinte túlzottan pártolja az EU-s intézmények erősödését a nemzetállamok kárára. Angela Merkel nyilatkozatából pedig az derült ki, hogy a német kancellár Juncker mellett más konzervatív politikust is elképzelhetőnek tart az Európai Bizottság élére.

Orbán, amikor kedden megérkezett Brüsszelbe. Forrás: AFP/Georges Gobet

Orbán megpróbálja Brüsszelben

„Orbán bátrabban, újszerűbben szólalt meg” – mondta a magyar kormányfő fellépéséről a Fidesz egyik vezető politikusa. Szerinte ez tökéletesen passzol a Fidesz korábbi unortodox, konfliktusosabb politikájába. A politikus szerint uniós szinten ez azért is indokolt, mert az EU-nak változtatnia kell a saját hangján, ha közelebb akar kerülni az emberekhez.

A Fidesz korábban sem rejtette véka alá az EU-val szembeni kritikáját, ezek többsége azonban védekező pozícióból, a kormányt érő uniós bírálatokkal szemben hangzott el. Az előző ciklus nagy része így azzal telt, hogy az új alkotmányt, a médiatörvényt vagy a multinacionális cégeket sújtó adókat védte a kormány Brüsszelben.

A kormánypártban úgy vélik, hogy Orbán helyzete most könnyebb lett az európai nagypolitikában. Magyarország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól, az ország gazdasága stabilabb, a Fidesz április 6-án újabb kétharmados többséget szerzett, ami növeli a kormányfő legitimitását az EU-ban is. A fideszesek szerint Orbán ezért úgy érzi, nagyobb lehetősége van arra, hogy beleszóljon az uniós ügyekbe.

Siker vagy bukás

Kérdés persze, hogy Orbán terve hosszú távon mennyire lesz sikeres. Ha a Fidesz szándékainak megfelelően nem Juncker lesz az Európai Bizottság elnöke, azt a magyar kormánypárt óriási sikerként fogja elkönyvelni. Ha mégis a luxemburgi politikus lesz a befutó, az kellemetlen lehet Orbán számára.

Fideszes politikusok egyelőre nem tudták megmondani, hogy Orbán kit szeretne látni az Európai Bizottság vezetőjeként. Az egyik vezető fideszes a kritériumokat úgy foglalta össze, hogy olyan embert szeretnének, akivel szót tudnak érteni, illetve aki nem föderalista, hanem a nemzetállamok Európájában gondolkodik. Az új elnök személye június végére kristályosodhat ki.

A Fidesznek több kifogása is van Junckerrel kapcsolatban. Nem felejtették el neki például azt, hogy az uniós pénzügyminiszterek tanácsának elnökeként 2006-ban nem szorongatta meg a Gyurcsány-kormányt a rossz költségvetési adatok miatt. Az elmúlt ciklusban pedig a szintén luxemburgi (és szintén néppárti) Viviane Reding alapjogokért felelős biztos kritikájával szemben sem védte meg a magyar kormányt.

Bonyolítja a helyzetet, hogy az EP azt szeretné, ha a pártcsaládok kampányát vezető csúcsjelöltek közül kerülne ki az Európai Bizottság elnöke. Mivel az EPP kampányát Juncker vezette, ezen logika szerint a konzervatívok részéről csak ő jöhetne szóba. Az uniós kormányfőket tömörítő Európai Tanács viszont fenntartaná magának a jelölés jogát, így más konzervatív politikus is felmerülhetne.