Kikérdezik Kovács Bélát

Kovács Béla jobbik bizottsági meghallgatás
Kovács Béla, a Jobbik EP-képviselője (b) megérkezik az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésére, amelyen a kémkedési ügyben mentelmi jog kiadása miatt eljárás alá vont képviselőt meghallgatják a Képviselői Irodaházban 2014. május 19-én.
Vágólapra másolva!
Vona Gábor és Kovács Béla azt szerette volna, ha nyílt ülésen hallgatják meg őket a kémügyről, de a kormánypárti kéviselők megszavazták a zárt ülést.
Vágólapra másolva!

Délelőtt kilenc órától zárt ülést tart a parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága, amelyen valószínűleg meghallgatják a Jobbik kémkedéssel hírbe hozott európai parlamenti képviselőjét, Kovács Bélát, illetve Vona Gábort, a Jobbik elnökét. A két politikus meg is érkezett a bizottság ülésére, és mindketten azt mondták a terem előtt várakozó újságíróknak, hogy nyílt ülést szeretnének.

Vona Gábor és Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja nyilatkozik az ülés előtt Forrás: MTI/Beliczay László

Kovács Bélát megkérdezték, mivel készül, mire ő azt felelte: "tiszta szívvel, lélekkel".

Kovács Béla kémkedési ügyét a múlt héten csütörtökön robbantotta ki a Magyar Nemzet, az ügyészség megerősítette, hogy nyomoznak, és már kérték is Kovács mentelmi jogának felfüggesztését az EP elnökétől. (Kovács előéletéről négy éve írtunk bővebben, az EP-ben végzett munkájáról pedig ebben a cikkünkben olvashat.)

Kovács Béla a bizottsági meghallgatás után Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Kovács csütörtökön sajtótájékoztatón tagadta a vádakat, és bejelentette, hogy kész nyílt ülésen válaszolni a nemzetbiztonsági bizottság kérdéseire. A bizottság összehívását az ellenzéki és a kormánypártok is kezdeményezték, a Fidesz viszont Kovács meghallgatása helyett Vona Gábor meghallgatására tett indítványt. A Jobbik elnöke jelezte, hogy kész megjelenni a bizottság előtt.

Az ülés kezdetén a kormánypárti képviselők megszavazták, hogy zárt ülés legyen. A meghallgatásra bement a Demokratikus Koalíció alelnöke, Vadai Ágnes is, aki az előző ciklusban tagja volt a nemzetbiztonsági bizottságnak, de már nem az. Vadai arra hivatkozva akart részt venni az ülésen, hogy átesett a szükséges átvilágításon, de kiküldték az ülésről. Távozóban azt mondta, hogy a Belügyminisztériumtól kéri majd, hogy az üggyel kapcsolatos dokumentációt megtekinthesse.

Az ülés zárt, de tudósítónk a helyszínen van, az eseményről tudósítunk.