Megérkezett hozzánk az osztrák és a szlovák árhullám

Vágólapra másolva!
Emelkedik a Duna vízállása, a Hernádon elrendelték a harmadfokú készültséget. Várhatóan egyik folyón sem lesz rekordmagasságú vízállás, így kitelepítésekre sem kell számítani.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi napok intenzív esőzései miatt intenzíven emelkedik a folyók vízszintje, a Dunán megérkezett a Traun-Enns vízgyűjtőn és a Bécsi medencében hullott csapadék. Nagybajcsnál a folyó 543 centiméternél tetőzött (másodfokú készültség), a vízügyi szakemberek Komáromnál , Esztergomnál, Bajánál és Mohácsnál első fokú riasztási szint körüli, Budapesten az alatti tetőzésre számítanak. A Lajta 36,2 kilométeres szakaszán mentén magasabb, másodfokú készültség van érvényben, ide 34 főt vezényeltek át védekezésre a Közép-tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóságtól, mert további áradásra és még vasárnap harmadfokú riasztásra lehet számítani.

Északkelet-Magyarországon is kiléptek a folyók a medrükből, a Sajó áradása miatt lezárták a 2603-as út 26-os út és Sajókaza közötti szakaszát. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hidasnémetinél 374 centiméternél tetőzött a Hernád (a legmagasabb valaha mért vízállása 503 centiméter volt), a környéken a 3704-es és 3724-es út egy-egy szakaszát kellett lezárni. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint Aszalón, Belegrádnál és Gesztelyénél összesesen 14 500 homokzsákkal erősítették meg a gátakat. Eddig 62 kilométeren kellett elrendelni a Hernád mentén a harmadfokú készültséget.

Bár az előrejelzések szerint elszórtan előfordulhat még csapadék, a folyók vízgyűjtő területein komoly esőzés már nem várható, így lassan megindul az apadás. Rekordmagasságú vízállásra egyelőre egyik szakaszon sem lehet számítani.