Mások adataival igényelt vissza szja-t egy könyvelő

Vágólapra másolva!
Egy magánszemély és egy könyvelő éveken át mások személyes adatait felhasználva, nevükben, jogosulatlanul igényeltek vissza személyi jövedelemadót, a csalókat az adóhatóság nyomozói buktatták le.
Vágólapra másolva!

A NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága az utóbbi időben több olyan esetben is folytatott nyomozást, amelynek gyanúsítottjai magánszemélyek nevét felhasználva jogosulatlanul igényeltek vissza személyi jövedelemadót. Az egyik elkövető úgy szerezte meg „áldozatai” személyes adatait, hogy interneten hirdetett külföldi állás lehetőséget, a jelentkezőktől pedig elkérte személyes adataikat. A férfi saját maga állította ki a hamis adóbevallásokat. Személyenként százezer forint alatti összegeket igényelt vissza a NAV-tól, így összesen 126 esetben 12 millió forintot kért vissza különböző pénzintézeteknél nyitott bankszámláira.

A másik férfi könyvelőként csalt, és foglalkozásából adódóan jutott hozzá mit sem sejtő ügyfelei adataihoz. Összesen 2,5 millió forint személyi jövedelemadót igényelt vissza. A két gyanúsítottnak adócsalás, illetve költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt kell felelniük, és tettükért akár öt évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság.