Letépte a szél egy templom keresztjét

Barcs vihar özönvíz áradás
Egy férfi kerékpározik a vízben a Somogy megyei Barcs egyik utcájában 2014. május 4-én, ahol a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű eső elöntötte az alacsonyabban fekvő részeket.
Vágólapra másolva!
Letépte a keresztet a viharos szél a szombathelyi Szent Erzsébet katolikus templom tetejéről - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.
Vágólapra másolva!

A kereszt az Aréna utcába, az úttestre zuhant, de sérülést nem okozott. A ferences rendi templom épületét a tűzoltók elővigyázatosságból szalagkordonnal vették körül, a tetőszerkezetet már átvizsgálták, de az nem károsodott számottevően.

Barcson még mindig szivattyúzzák a szombati esőt

Barcson még vasárnap is szivattyúzták a vizet, miután a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű eső utcákat, pincéket, udvarokat öntött el szombat délután. A Somogy megyei településről több mint 60 bejelentés érkezett, hogy a pincékbe, melléképületekbe betört a víz. Egy utcában még erőgép is dolgozott az árok megtisztításán, az ugyanis nem bírta elvezetni a nagy mennyiségű esővizet, így a házak udvarán 15 centiméter magas víz állt.

Vízátfolyás miatt továbbra sem lehet közlekedni Barcs és Drávaszentes között, a 6801-es úton, ahol szombat délután a 3-as kilométerénél lezárták az utat, ahogy Barcs határában a 68-as út 1-es kilométerszelvényénél is forgalomelterelés van érvényben.

Egy férfi kerékpározik a vízben a Somogy megyei Barcs egyik utcájában 2014. május 4-én. Forrás: MTI/Varga György

Baranyában a konnektorokból is folyt víz

Károkat okozott a vihar Baranyában is. A pécsi Déli Ipari Parkban a csapadék megrongálta a vízelvezető árkot és a földgátat, így a víz befolyt egy Malomvölgyi úti ingatlan kertjébe. Az épület védelmére az ipari park építésén dolgozó vállalkozó erőgéppel ideiglenes vízelvezető árkot ásott, a katasztrófavédelmi kirendeltség polgári védelmi főfelügyelője és a városüzemeltetési Biokom Kft. munkatársai pedig homokzsákból gátat emeltek. A víz nem jutott be a házba, de a kerti emésztő és a kút víz alá került, s a fertőzésveszély miatt megtiltották ezek használatát.

Ugyancsak Pécsen egy tízemeletes társasház tetején felgyülemlett csapadék az elektromos vezetékeken keresztül a lakásokba folyt. Komlón egy négyemeletes társasház konnektoraiból folyt a víz.