Lázár János visszafizette a kétmillió forintos utazási költséget

Vágólapra másolva!
A kormányszóvivő nem mondta el, hogy milyen formában fizette vissza Lázár a pénzt, de azt megjegyezte, hogy a miniszterelnök megbízásából utazott, és ezeknek a találkozónak az a sajátosságuk, hogy nem tartoznak a nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

Lázár János visszafizette a kétmillió forintos utazási költségtérítését – mondta Giró-Szász András kormányszóvivő sajtótájékoztatón csütörtökön.

Lázár János azok után döntött úgy, hogy visszafizeti az utazások költségét, miután egy keddi bírósági tárgyaláson részletek derültek ki eddig nagyrészt titokban tartott utazásairól, amelyeken nagy összegű hotelszámlák keletkeztek. A pert az Origo munkatársa indította a Miniszterelnökség ellen, miután a hivatal nem adott részletes tájékoztatást Lázár három utazásáról, amelyeken összesen közel kétmillió forint volt a szállásköltség. A perben az Origo munkatársának a Transparency International antikorrupciós szervezet biztosított jogi képviseletet.

A Miniszterelnökség azt sem árulta el korábban, hogy hányan vettek részt az utakon, a keddi tárgyaláson ugyanakkor kiderült, hogy csupán kétfős delegáció utazott minden alkalommal, tehát Lázár János és egy másik állami tisztviselő osztozott a költségeken.

Egy 2012. november végi háromnapos (tehát vélhetően csak két éjszakát jelentő) angliai utazáson 920 ezer forint volt a szállásköltség, egy tavaly márciusi kétnapos svájci úton 469 ezer forintba, egy tavaly júliusi, szintén kétnapos olaszországi úton pedig 582 ezer forintba került a szállás. Ehhez hasonló nagyságú szállásköltségek még csak megközelítőleg sem szerepeltek más miniszterelnökségi vezetőknél 2012-ben és 2013-ban, pedig többen közülük Lázárral azonos tisztséget viseltek.

Lázár a szerda hajnali közleményében közölte azt is, hogy a “felhasznált kétmillió forintot rögvest az állami költségvetés rendelkezésére bocsátom”. Azt nem részletezte, hogy ezt hogyan és miből teszi meg, illetve hogy miért fizeti ki a nem rá eső költségeket is.

Giró-Szász András a csütörtöki sajtótájékoztatón azt is megjegyezte, hogy Lázár János a miniszterelnök megbízásából utazott, és az ország érdekében történtek a találkozók. Hozzátette: ezeknek a találkozóknak az a sajátosságuk, hogy nem tartozik a nyilvánosságra, hogy kikkel és milyen formában találkozott Lázár János.

A Miniszterelnökség elleni perben a bíró a keddi tárgyaláson részítéletet is hozott. Kimondta, hogy a svájci és az olaszországi utazások esetében a Miniszterelnökségnek részletesebb tájékoztatást kell adnia arról, hogy Lázár János mit csinált a kiküldetései során, és válaszolnia kell azokra a kérdésekre is, hogy mely szállodákban szállt meg, illetve hogyan alakult a szállásköltség a hotelek és az utazások bontásában. Ez a döntés első fokon született meg, így nem jogerős.