Kovács csak az idén követhette el a kémkedést

Vágólapra másolva!
A Hvg.hu írása szerint a büntető törvénykönyvbe csak tavaly ősszel, egy salátatörvény elfogadásakor illesztették be, és csak januártól lépett életbe az a paragrafus, amelynek alapján Kovács Béla most felelősségre vonható. A jobbikos EP-képviselő ezek szerint csak az idén követhette el az EU intézményei elleni kémkedést úgy, hogy az törvénybe ütközzön.
Vágólapra másolva!

A Kovács Béla elleni eljárásnak egy tavaly őszi törvénymódosítás ágyazott meg. Gulyás József korábbi parlamenti képviselő, aki két cikluson keresztül, 2002 és 2009 közt a parlament nemzetbiztonsági bizottságának tagja volt, a Hvg.hu-nak azt mondta, Kovács csak január és április között követhette el a kémkedést úgy, hogy az a Btk.-ba ütközzön, mert korábban az EU intézményei elleni kémkedés nem szerepelt a törvénykönyvben.

Gulyás szerint ez részben magyarázatot adhat az időzítésre is. mert az Alkotmányvédelmi Hivatalnak (AH) időre volt szüksége január után – függetlenül attól, hogy korábban végzett-e felderítőmunkát –, hogy a feljelentés előkészítése érdekében bizonyítékokat gyűjtsön.

A lap emlékeztet arra, hogy az AH-nak nincs nyomozati jogköre, a titkos információgyűjtéssel szerzett adatait – ha bűncselekmény nyomára bukkan – át kell adnia az ügyészségnek, amelynek alá kell támasztania a gyanút.

Kovács Béla orosz kapcsolatairól itt olvashat részletesen.