Nem lehet politizálni a felcsúti stadionban

felcsút, stadion, lő- és szúrófegyverek, robbanóanyagok és tiltott önkényuralmi jelképek mellett "aktuál politikát" is tilos bevinni Orbán Viktor stadionjába
Vágólapra másolva!
A felcsúti Pancho Aréna házirendje szerint a létesítményben tilos az aktuálpolitika. A Puskás Akadémia szerint a politikát a nemzetközi szövetségek is száműzték a stadionokból.
Vágólapra másolva!

A lő- és szúrófegyverek, robbanóanyagok és tiltott önkényuralmi jelképek mellett "aktuál politikát" is tilos bevinni a felcsúti stadionba, írja a Cink. A létesítmény honlapján olvasható házirend alatt piktogramok jelzik, mi minden tilos a Pancho Arénában.

A felsorolás szerint az "aktuál politika" mellett tilos a símaszk, a vécépapír és a zászlólengetés is.

Mi minden tilos a felcsúti stadionban?

Reakció

A hírre reagált a Puskás Akadémia kommunikációs igazgatója. Szöllősi György ragaszkodott ahhoz, hogy nyilatkozatát "teljes terjedelmében és változatlanul" idézzük.

"A politikai megnyilvánulásokat a futball nemzetközi szervezetei, a FIFA (Nemzetközi Labdarúgó-szövetség) és az UEFA (Európai Labdarúgó-szövetség) is szigorúan tiltják a futballpályákon, s ezt elvárják a nemzeti szövetségektől, így az MLSZ-től (Magyar Labdarúgó-szövetség) is. Ezekl a szervezetek nagy erőfeszítéseket tesznek és nagyszabású kampányokat szerveznek a gyűlölet és a rasszizmus visszaszorítására. Bizonyára emlékszik rá, hogy a Magyarország–Izael mérkőzésen elhangzott politikai megnyilvánulások miatt a FIFA egyenesen zárt kapus rendezést rendelt el a magyar-román világbajnoki selejtezőre tavaly, de nem csak a szurkolóknak, hanem a játékosoknak, edzőknek is tilos mindenfajta poltikiai megnyilvánulás (mez alá húzott politikai, vallási üzenet, sőt tiltott relkám, stb.), Szélsőséges esetben még a pályára lépő játékos általi keresztvetést is megtiltják egyes világversenyeken, éppen mint másokat sértő politikai megnyilávnulást. Ez utóbbival mondjuk én erős túlzásnak tartom mint ahogy hajlok arra is, hogy - ahogy mondani szokták - a jegy megvásárlásával a szurkoló arra is jogot szerez, hogy kikiabálja a véleményét a játékvezetőről, az ellenfélről, a politikai helyzetről, stb., ám a szabályokat nekünk is be kell tartanunk, s talán nem szükséges Önt győzködnöm arról, hogy minden erőfeszítést meg kell tennünk a rasszizmus, a gyűlölet, a trágárság száműzéséért a futballstadionokból (hiszen a politikai vélemény-nyilvánítás nagyon gyakran a gyűlölet, a rasszizmus és a trágárság megjelenésével párosul).

Ezeket a szabályokat természetesen nem mi találtuk ki, mint ahogy a szabályzat kifüggesztése is szövetségi követelmény, ezekkel a feliratokkal, szabályokkal és ábrákkal más magyar pályákon is találkozhat. Mi is egy másutt már használatban lévő szabályzatot használtunk fel, amikor a Pancho Aréna információs tábláit készítettük, ami arra persze nem mentség, hogy mi is két szóban írtuk az egyébként egybeírandó "aktuálpolitikát" :-). (Egy ponton változtattunk a több klub által is használt mintán: a horogkeresztet is feltüntettük a tiltott jelképek között).

Amennyiben Ön cenzúrának tekinti, ha egy oktatási intézményben (a Pancho Aréna a Puskás Akadémia területén fekszik)egy ifjúsági sportlétesítményben vagy egy sporteseményen tilos politizálni - Európában mindenütt tilos - lelke rajta, de nem hiszem, hogy emiatt szégyenkeznünk kellene, miközben egyébként nem teszünk mást, mint betartjuk a hazai és nemzetközi előírásokat.

Az viszont örömteli, hogy mindez azért lehet téma, mert egy szurkoló már nem jutott belépőhöz Felcsúton, lévén, hogy harmadik mérkőzésünkre is megtelt a négyezer fős befogadóskéessége miatt oly sokat kritizált Pancho Aréna, mi több, a két hét múlva esedékes PAFC-Debrecen meccsre sem lehet már jegyet kapni.

Ha további kérdése van, állunk rendelkezésére. Kérem, hogy a válaszomat teljes egészében - vagy egyáltalán ne - közölje."