Harminc amerikai szenátor írt levelet Orbánnak

Vágólapra másolva!
Harminc zsidó származású amerikai kongresszusi képviselő levélben kérte Orbán Viktort, hogy vizsgálja felül a megszállási emlékmű megépítését.
Vágólapra másolva!

Az aláírók a Zsidó Világkongresszu honlapján közölt levelükben aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy a magyar kormány folytatja a "vitákat kiváltó emlékmű megépítését, amely a náci megszállás alatti tragédiákról emlékezik meg".

"Magyarország fontos partnere az Egyesült Államoknak. De úgy gondoljuk, hogy a partnereknek őszintén kell beszélniük egymással" - írta Eliot Engel, a Zsidó Képviselők Tanácsának elnöke.

"Nagyra értékeljük a két ország erős és tartós kapcsolatait és partnerségét, ezt szem előtt tartva szorgalmazzuk, hogy vizsgálja felül kormányának jelenlegi tervét, hogy megépítse ezt az emlékművet a magyarországi zsidó közösség kívánsága ellenére" - írták a magyar kormányfőnek az Egyesült Államok kongresszusának tagjai. "Biztosak vagyunk benne, hogy fel lehet és fel kell építeni" egy olyan emlékművet Magyarország náci megszállása tragédiájának emlékére, amely "kellőképpen tiszteletben tartja az összes magyar állampolgár érzékenységét" - olvasható a levélben. Hozzátették: készen állnak arra, hogy segítsenek megoldást találni, és "ha ezt hosszasabban meg szeretné beszélni velünk, üdvözöljük annak lehetőséget, hogy találkozzunk Önnel vagy megbízottjával".