Miattuk ment neki a kormány a Norvég Alapnak

Vágólapra másolva!
A 444.hu elkérte a Miniszterelnökségtől azoknak a szervezeteknek a listáját, amelyeket a Norvég Alap támogatott, de a kormány szerint problémásak.
Vágólapra másolva!

A támogatott civil szervezetekről az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2011 óta készültek anyagok. A lap ezek alapján kérte el most a listát, kettőt is kapott, az egyik szervezeteket, a másik pedig személyeket tartalmaz (ez utóbbit később közli a portál).

A fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárság szerint a listán szereplő szervezetek baloldali kötődésűek. Összesen 13 civil szervezetet sorolnak fel, a kapott támogatási összeget is megjelölve.

A listát a következő szerveződések alkotják:

Krétakör Alapítvány, K-Monitor, Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen, Demokratikus Ifjúságért Alapítvány, Transparency International, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, Társaság a Szabadságjogokért, Roma Sajtóközpont, Asimov Alapítvány, Labrisz Leszbikus Egyesület, Patriarchátust Ellenzők Társasága, Liberális Fiatalok Egyesülete és Szivárvány Misszió Alapítvány.

A vita lényege, hogy a Norvég Alapként emlegetett támogatási rendszer 12 különböző elemből áll. Ebből háromnál (a Civil Alapnál és még két kisebb pillérnél) a pénzek szétosztását nem a magyar állam felügyeli, kilencnél viszont igen. Utóbbiaknál a pénzosztási rendszert a magyar kormány megváltoztatta, ami nem tetszett a norvégoknak, és leállították a kifizetéseket. A három másik elemnél a magyar államnak nincs beleszólása az osztásba, ezeknél viszont Lázár János kérte még korábban egy levélben a támogatások leállítását, mondván, a pénzosztó civilek az LMP-hez köthetők.

Magyarország 36 milliárd forint támogatást bukhat, ha a kormány nem találja meg a közös hangot Norvégiával.

A konfliktusról ebben a cikkünkben olvashat részletesen.