Elmarad a falunap a hepatitis A járvány miatt Inárcson

Vágólapra másolva!
A dabasrégió.hu információi szerint már több mint egy tucat hepatitis A fertőzöttet regisztráltak Inárcson, ezért beoltották az iskolásokat és az óvodásokat is. A helyi járvány miatt elmarad a Pünkösdre tervezett falunap is.
Vágólapra másolva!

Április 4-én regisztrálták az első hepatitis A fertőzöttet Inárcson. Az M5-ös mellett fekvő településen az iskolákban és az óvodákban mindenkit beoltottak, olvasható a dabasrégio.hun.

A gyerekközösségek gócpontjai lehetnek a hepatitis A járványoknak, hiszen a kicsik kevésbé tartják be a higiéniai alapszabályokat. A hepatitis A az egyik legelterjedtebb vírusfertőzés a világon, Magyarországon tavaly összesen 1074 hepatitis A fertőzöttet diagnosztizáltak, hétszer többet, mint a korábbi években.

A kórokozó szájon át, széklet útján terjed, de a fertőzést terjeszthetik mosatlan zöldségek, gyümölcsök, fertőzött ételek, part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőzött ételek, vagy szennyezett víz.

Könnyen megfertőződhetünk zárt közösségekben, tömegrendezvényeken és tömegközlekedési eszközökön is. A beteg környezetében élők körülbelül 30 százalékos eséllyel ugyancsak megbetegednek. A hepatitis A fertőzés legjellegzetesebb tünete a sárgaság, azonban fejfájás, hányinger, étvágytalanság, fáradékonyság, izom-, ízületi fájdalom, sötét színű vizelet, agyag színű széklet is a betegségre utalhat. A tünetek 15-50 nappal a fertőzést követően jelentkeznek.

Az alapvető higiénés rendszabályok betartásával ugyan csökkenthetjük a hepatitis A vírussal történő megfertőződés esélyét, azonban biztos és hosszú távú védelmet védőoltással szerezhetünk.