Vágólapra másolva!
Az egyhajtóműves helikopterek októbertől nem repülhetnek lakott terület felett, ezért új gépeket bérelne a Magyar Légimentő. A bérbeadónak az esetleges átképzés költségeit is vállalnia kell.
Vágólapra másolva!

Két helikoptert bérelne a a Magyar Légimentő Nonprofit Kft., a nyílt felhívás a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg. A két helikopter becsült bérleti díja - 2016. március 10-éig - 682 millió forint. Egy-egy helikopter várhatóan évi 183 órát repül, de az üzemidő ettől 20 százalékkal több is lehet. A szolgálat magyar lajstromba veszi a helikoptereket. Amennyiben a tervezett karbantartásuk meghaladja a 24 órát, a bérbeadónak cseregépet kell adnia.

A jelenlegi személyzet kiképzése EC 135 típusú gépekre szól, ezért más típusú gépekhez vállalnia kell helikopterenként 5 fő és a légiüzemeltetésért, valamint -képzésért felelős vezető átképzését. Ez a költség is része a bérleti díjnak.

Ajánlatot az a cég tehet, amelynek a megelőző két üzleti évi - légijármű bérletéből és ehhez kapcsolódó üzemeltetésből származó - árbevétele együtt elérte a nettó 650 millió forintot. Az ajánlattételi határidő június 23., és a legolcsóbb ajánlat lesz a nyertes.

A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. szentesi és debreceni állomásán egymotoros helikopterek szolgálnak. Azonban az EU 2012 októberében született direktívája szerint az idén október 28-ától az egyhajtóműves helikopterek nem repülhetnek lakott terület felett.