Az MSZP szerdán dönt, akar-e vitázni

Vágólapra másolva!
Habár korábban igent mondott az MSZP, a szocialisták listavezetője most bejelentette, hogy várhatóan mégsem megy el a pártok május 23-ára meghirdetett vitájára. Szanyi Tibor a Népszavának ezt azzal indokolta, hogy nem tudni, a Fidesz vállalja-e a vitát, a Jobbik körül pedig tisztázatlan helyzet alakult ki. A Népszava a cikkünk megjelenése után megváltoztatta az eredeti cikk tartalmát, Veres Gábor MSZP-szóvivő pedig jelezte az Origónak, hogy szerdán döntenek arról, elmegy-e a párt a vitára.
Vágólapra másolva!

Az MSZP várhatóan nem lesz jelen azon a vitán, amelyre még április végén hívta az EP-választáson listát állító pártok képviselőit az Együtt-PM - jelentette ki a Népszavának Szanyi Tibor, az MSZP listavezetője. (Ez a nyilatkozata később eltűnt a Népszava internetes oldaláról, és az jelent meg, hogy a párt szerdán dönt arról, elmegy-e a vitára.)

Az MSZP korábban igent mondott Bajnaiék felkérésére, és vállalta a vitát, akárcsak a Jobbik. A DK a Jobbik jelenléte miatt jelezte a távolmaradását, a Fidesz nem adott a választ.

Szanyi Tibor a távolmaradást az eredeti - már nem olvasható cikkben - azzal indokolta, hogy a Fidesz még mindig nem adott egyértelmű választ arra, hogy vállalják-e a vitát, a Jobbik körül pedig olyan "tisztázatlan helyzet" alakult ki, amelyben nem tudni, hogy a "szélsőjobboldali párt kit, illetve milyen pénzből képvisel". Szanyi szerint mindez lehetetlenné teszi a valódi összecsapást.

Szanyi hozzátette, hogy jelenleg három olyan magyarországi párt képviselői ülnek az Európai Parlamentben, amelyek most is indulnak. Ha ebből kettővel valamilyen okból nem lehet vitázni, akkor nincs értelme a kezdeményezésnek. Az MSZP EP-listájának második helyén szereplő Ujhelyi István a Népszava szerint kedd este az ATV-ben vitázott volna a jobbikos Morvai Krisztinával, a szocialisták azonban ezt a vitát is lemondták.

Az Együtt-PM április végén döntött arról, hogy vitára hívja az összes EP-listát állító pártot, beleértve a Jobbikot is. Bajnaiék szerint ugyanis a Jobbikot érintő bojkottpolitika nem vált be. A pártok képviselői ezután megegyeztek, hogy május 23-án este, két nappal a voksolás előtt tartják a vitát.

FRISSÍTÉS!

Veres Gábor, az MSZP-szóvivője az Origónak azt mondta, hogy szerdán összeül a pártot vezető országos választási bizottság, és ezen az ülésen döntenek arról, elmegy-e a párt a május 23-i vitára. "A pártok egyeztettek a technikai részletekről, szó sincs arról, hogy lemondtuk volna a részvételt, szerdán döntünk erről" - mondta Veres, aki hozzátette ugyanakkor, hogy a Jobbik miatt megváltozott a helyzet, ezért tárgyalnak a részvételről újra.