Vágólapra másolva!
Egy órát tárgyalt egymással Orbán Viktor és Áder János, az államfő felkérte miniszterelnöknek Orbánt.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor határozott igennel felelt Áder János köztársasági elnök kérdésére, hogy el vállalná-e a miniszterelnöki pozíciót – ezt maga Orbán jelentette be, miután találkozott Áderrel a Sándor-palotában.

Orbán a Miniszterelnökséget vezető államtitkárral, Lázár Jánossal, a sajtófőnökével, Havasi Bertalannal és a titkárával, Nagy Jánossal érkezett meg 8.30-kor a köztársasági elnök rezidenciájára. Az újságíróknak már 8.50-kor azt mondták, hogy sorakozzanak fel abba a terembe, ahol Orbán és Áder a találkozó után nyilatkozatot tesznek. Hiába várt Lázár is sokáig a teremben, Orbán és Áder csak 9.30-kor jelent meg, Orbán narancssárga, Áder pedig kék nyakkendőt viselt.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Mindketten mindössze két-három mondatot mondtak, kérdezni nem lehetett tőlük. Áder bejelentette, hogy a választás végeredménye jogerős, és Orbánt kérte fel miniszterelnöknek. Az erről szóló javaslatát hivatalosan is megteszi majd kedden, a parlament alakuló ülésén. Orbán a határozott igenje mellett azt mondta, megtisztelőnek tartja, hogy harmadszor is bizalmat szavaztak neki.