A jóságos Orbán Viktor legalizálja a füvet

Zöld Szofi című színdarab a Hátsó Kapuban, ebben Juhász Péter játssza Orbán Viktort
Vágólapra másolva!
Magyarország kilép az Európai Unióból, szabad itthon a marihuánatermesztés, és a nemzeti dohányboltokban kell árusítani a füvet. Ezt a víziót jeleníti meg egy most bemutatott színdarab, amelyben az Együtt-PM-es Juhász Péter is szerepel, és nem mást alakít, mint Orbán Viktort. Juhász azt mondta, hogy egyetlen tömegrendezvényes szónoklatánál sem izgult még ennyire.
Vágólapra másolva!

Azt már megszokhattuk az Együtt-PM-es politikusoktól, hogy a legszokatlanabb módon fejezik ki ellenszenvülket Orbán Viktor kormányzásával szemben. Tiltakoztak már a parlamentben molinóval és lufival, megszállták már egy minisztérium portáját, és készítettek olyan videót, ahol Bajnai Gordon Orbán Viktor hangján szólal meg.

Zöld Szofi a Hátsó Kapuban Fotó: Mudra László - Origo

A Milla-vezető Juhász Péter azonban a napokban új szintre emelte az Orbán-kritika műfaját. Az Együtt-PM társelnöke ugyanis szerepet vállalt egy olyan színdarabban, amely tömören összefoglalva a marihuána legalizációjáról és a mai viszonyok értelmetlenségéről szól, és a darabban Juhász nem akárkit alakít: magát Orbán Viktort.

Orbán Viktor szerepében Juhász Péter

A Budapesti Anarchista Színház a múlt hét óta játssza a Zöld szofi című darabot, amelyről le sem lehetne tagadni, hogy megpróbál minden rendszerellenes érzést másfél órába belesűríteni. A tartalma ugyanis didaktikusan egyszerű. A Szalai család egyszer csak szembesül azzal, hogy a nagypapa tüdőrákos, és azért hogy a kezelésére összegyűjtsék a pénzt, az apa elhatározza, hogy fideszes lesz, és nemzeti dohányboltot nyit. El is nyerik a koncessziót, ám az üzlet csak nem akar beindulni, így kénytelenek megfogadni az Uruguay-ba emigrált nagynéni tanácsát.

Vagyis a család nekiáll a marihuánatermesztésnek, és elkezdik árulni a boltban. A vevők akkor kapnak, ha ismerik a jelszót (Zöld szofi), ráadásul tudják, hogy fodormentásat kell kérni. Így:

A végzet elkerülhetetlen, lebuknak, a rendőr beviszi őket, a bíró az egész családot nagymamástul, rákos nagypapástul 15-20 év börtönre ítéli. És akkor jön a megmentő, Orbán Viktor, aki megbocsát a családnak, kihozza őket a börtönből, és unortodox útra tévedve legalizálja a marihuánát Magyarországon, és a füvet a nemzeti dohányboltokban kell majd árusítani.

Fotó: Mudra László - Origo

A darab hemzseg az Orbán-kormányt fricskázó mondatoktól. Amikor például a szereplők arra utalnak, hogy soha nem tesznek meg valamit, nem az jön a szájukra, hogy "majd ha piros hó esik", vagy "soha napján kis kedden", hanem az: "majd ha Orbán Viktor bocsánatot kér". Ezzel persze elő is készíti a darab a finálét, amikor a kormányfő tényleg bocsánatot kér az egész családtól. Amikor a nagypapát egyszerre támadja le a család, hogy alá kellene írnia a válási papírokat és az autó eladását, a nagypapa, akit a Belgából is ismert Sickratman alakít, azzal hajtja el őket: "Hát, Schmitt Pál vagyok én, hogy ennyit aláírjak?".

Az előadás csúcspontja kétségkívül a végjáték, amikor Juhász Péter megjelenik a színen. Egy másodpercre sem hagy kétséget, kit is alakít: kockás ingben, a futball labdás hátizsákot félvállra csapva sétál be a színpadtér közepére, nyomában egy sajtósnak álcázott fekete ruhás lánnyal. Juhász arca ugyanúgy fehér festékkel ki van maszkírozva, mint a többi szereplői, beszéde azonban vontatott, kimért.

Fotó: Mudra László - Origo

Juhász-Orbán Viktor egy hasonlatokkal teletűzdelt beszédet tartva ("a csatár, aki nem néz hátra, nem lő gólt") közli, hogy kilépünk az Európai Unióból, mert "nem tudunk alkalmazkodni olyanokhoz, akik nem tudnak alkalmazkodni". Majd amnesztiát adva a családnak tényleg legalizálja a marihuánát. Miután pedig ez megtörtént, a szereplők révületbe esnek, és a legutóbbi James bond-film betétdalát, a Skyfallt éneklik magyarra átköltve: a Skyfallból például Skype-ol lesz.

Skype az uruguayi nagyival

Juhász Péter az előadás után elárulta, hogy nem hitte volna, hogy lámpaláza lesz az előadások előtt, hiszen a Millás rendezvényeken tízezrek előtt beszélt már, most mégis folyton remeg a gyomra. A színészmesterség persze más, legutóbb iskolás korában színészkedett, Csónakost játszotta a Pál utcai fiúkból, most pedig "a jóságos Orbán Viktor" következett. Juhásznak tetszik a darab, és kihívásnak érezte, hogy megformálja Orbánt, a hanghordozását, a szavakat elválasztó szüneteket is sokat gyakorolta.

Fotó: Mudra László - Origo

A darabba úgy került, hogy az író-rendező, Sebő Ferenc ősmilliás, ő készítette a Nem tetszik a rendszer videóklipjét, illetve szinte az összes Milla-videót. Sebő pedig már a darab írásakor felkérte a szerepre, Sebő Ferenc azt mondta, hogy azért kérte fel Juhászt, mert egy olyan politikust keresett a szerepre, aki kiáll a marihuána legalizációjáért, és Juhászon kívül ilyet maximum a Negyedik köztársaság pártban talált volna.

Juhász annyi politikai kulisszatitkot árult még el, hogy amikor a szerepet elvállalta, Bajnai Gordonnak és az Együtt-PM elnökségének küldött egy körlevelet erről, és szeretettel meghívott mindenkit az előadásra. Válasz azóta sem érkezett.