Két ítélet Kishantos ügyében

Vágólapra másolva!
Két bíróság hozott ma ítéletet a kishantosi biogazdaság ügyében, mindkettő első fokon, nem jogerősen. A Fővárosi Törvényszék azt mondta ki, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium megsértette a biogazdaság jó hírnevét, a Székesfehérvári Járásbíróság meg azt, hogy a biogazdaság nem birtokolhatja többé a kishantosi termőföldeket, a terület az új bérlőké.
Vágólapra másolva!

A fontosabb ítélet a székesfehérvári

A Székesfehérvári Járásbíróság elutasította első fokon, nem jogerősen a felperes Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. keresetét szerdán, mert jogi álláspontja szerint a vitatott termőföldek birtoklására kizárólag az új haszonbérlők rendelkeznek jogcímmel. Két másik birtokvédelmi perben, ahol az új bérlők voltak a felperesek, elsőfokú ítélet még nem született – közölte a Székesfehérvári Törvényszék sajtóosztálya az MTI-vel.

A szerdai tárgyaláson a járásbíróság elutasította a nonprofit kft. mint felperes többször módosított keresetét, amelyben az új haszonbérlők birtokháborítástól való eltiltását kérte. A kft. véleménye szerint ugyanis a tavaszi munkák megkezdése során az új haszonbérlők tilos önhatalommal vették a földeket birtokba.

Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint azonban a vitatott termőföldek birtoklására kizárólag az új haszonbérlők rendelkeznek jogcímmel (a haszonbérleti szerződés alapján), a felperes pedig nem. A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján az alperesek nem tilos, hanem jogos önhatalommal vették birtokukba a perbeli földeket.

Az elsőfokú határozat nem jogerős, írásbeli kézbesítését követően a peres felek fellebbezhetnek.

A budapesti csak sovány vigasz

A Fővárosi Törvényszék az ökogazdaság által a VM ellen személyiségi jog iránt indított perében meghozott ítéletében megállapította, a vidékfejlesztési tárca megsértette az ökogazdaság jó hírnevét a 2013. április 25-én "Kishantos jövője helyi gazdálkodók kezébe kerül" címen kiadott közleményben annak valótlan állításával, hogy a gazdaság folyamatosan elmaradt díjfizetési kötelezettségével – írta az MTI.

Az ítélet szerint ugyancsak megsértette a felperes jó hírnevét, amikor azt, hogy a haszonbérleti szerződéssel kapcsolatos jogvita nyomán fizetési kötelezettsége keletkezett, úgy tüntette fel, mintha a felperes a megkapott állami támogatás ellenére a haszonbérleti díjfizetési kötelezettségét nem teljesítve díjhátralékot halmozott volna fel.

A bíróság szerint a VM megsértette az ökogazdaság jó hírnevét a Világgazdaság Online internetes portálon 2014. január 14-én megjelent, Bitay Mártonnal, az állami földprogramért felelős államtitkárral készült interjúban is azzal az állítással, hogy a szerződésben vállalt fejlesztéseknek nem tett eleget, amivel pénzben is kifejezhető kárt okozott az államnak.

Ugyancsak valótlanul állította az agrártárca, hogy az e kár miatt indított perben az állam jogerősen nyert volna az ökogazdasággal szemben. Azt, hogy a kishantosi nonprofit kft.-t a haszonbérleti szerződés miatt keletkezett jogvita során a bíróság 27 209 186 forint megfizetésére kötelezte, a tárca úgy tüntette fel, mintha a bíróság az államnak okozott kár megfizetésére kötelezte volna a céget.