Szakállas nő volt a téma az első parlamenti ülésen

parlament első rendes ülés 2014 tavaszi ülésszak
Vágólapra másolva!
Folytatódott a szokásos adok-kapok a parlament első ülésnapján, miközben a pártok érezhetően ráfordultak az EP-kampány hajrájára is. Csak az MSZP-s Tóbiás József beszélt az egyetlen napirendi pontról, a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról. Szóba került az Eurovíziós Dalfesztivál nyertese, a szakállas nőként fellépő osztrák Conchita Wurst is.
Vágólapra másolva!

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője kezdte a napirend előtti felszólalásokat hétfőn, az új parlament első ülésén. A "Mit folytatnak?" című felszólalásban megjegyezte, hogy 25 év után először választott kormányprogram nélküli miniszterelnököt a parlament, majd hosszan sorolta, mik a problémák most Magyarországon, és ezek közül melyek köthetők egyértelműen az előző ciklushoz:

  • Ugyanannyi az államadósság, mint 2010-ben, miközben elvették a magán-nyugdíjmegtakarításokat, és felvettek 3000 milliárdot Paks 2-re. "Most már az a kérdés, hogy a GDP-hez képest 100 százalék fölött van-e az államadósság" – mondta.
  • Nem kezdték el felszámolni az offshore hátterű cégeket.
  • Magyarországon a legnagyobb az unión belül a nélkülözéssel élők aránya, most már 26 százalék.

Beszéde végén megjegyezte, hogy ha "így folytatjuk, 2020-ra Európa szegényháza leszünk".

Z. Kárpát Dániel két táskával érkezik. Galériánkért kattintson a képre! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Rétvári Bence (KDNP) szerint Schiffer egy megkésett kampánybeszédet mondott, amit 5 százalékra értékeltek a választók, akik tisztában voltak azzal, hogy mit várhatnak a Fidesz–KDNP-től, "ezért volt csak annyi a program, hogy Folytatjuk", mondta a politikus. Rétvári azzal érvelt, hogy azért sem ígérgettek, mert az elmúlt 25 évben mindenki ígérgetett, "Gyurcsányék pedig még a választások között is, két-három havonta előálltak egy programmal, amiből nem lett semmi".

A KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter a politikai stílusról és kultúráról beszélt, szerinte a közéletben "kivirágzott a gyűlölet kultúrája", de üdvözlendő, hogy a kormány "határozott és nyugodt". Ezután a hagyományos értékekről beszélt, és rátért az Eurovíziós Dalfesztivál szombati döntőjére:

– mondta.

Az MSZP-s Tóbiás József az egyetlen napirendi pontról, a kilakoltatási moratóriumról beszélt. Szerinte a Fidesz öt éve azt mondja, hogy be fogják nyújtani a magáncsődvédelmi törvényt, de ez a mai napig nem történt meg. Ellenben a szocialisták négy év alatt négyszer nyújtottak be erre vonatkozó javaslatot – jegyezte meg.

Tóbiás ezután szerénységre intette a Fideszt, mert szerinte "attól, hogy önök befejezettnek tekintik a politikai rendszerváltást, mindannyian adósak vagyunk a társadalmi rendszerváltással".

Rétvári reakciója két pontban foglalható össze:

  • Jó hír, hogy a KDNP kidolgozta a magáncsődvédelmi javaslatot, amivel tavasszal lesz is valami.
  • Rossz hír, hogy ez sem fog segíteni az MSZP kétmilliárdos adósságán.
A fideszes Varga József és Schiffer András a hátsó padsorban. Galériánkért kattintson a képre! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Vona Gábor "Tiszteletet a magyaroknak" című beszéde következett, amiben elmondta, hogy a szocialisták "euromazochisták", a fideszesek "euronaivak", ők viszont "eurorealisták", akik nem akarnak kilépni az Európai Unióból, hanem felül akarják vizsgálni és írni a csatlakozási szerződésben foglalt feltételeket.

– csatlakozott Harrachhoz.

A napirend előtti felszólalásokat Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője zárta. Szerinte az ellenzék pártjai ugyanazokat a vitákat ugyanabban a stílusban akarják folytatni, mint eddig, pedig április 6-án a választók már ítéletet mondtak erről.

A legfontosabb kapcsolatok a parlamenti jegyző telefonján. Galériánkért kattintson a képre! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Beszélt arról is, hogy a Fidesz–KDNP képviselőinek nincs szégyenkeznivalójuk az elmúlt évek EP-szereplése miatt, az MSZP-nek és a Jobbiknak viszont van. Sőt, szerinte Herczog Edit egyenesen bevallotta, hogy a szocialisták diktálták a Magyarországról kellemetlen képet festő Tavares-jelentést.

Rogán szerint a pártoknak az EP-ben nyújtott teljesítménye is bebizonyította: "Ha meg kell védeni az országot, és meg kell védeni a rezsicsökkentést, akkor csak a Fidesz–KDNP maradt."