A csepeli MSZP menesztené Mesterházyékat

Vágólapra másolva!
Mesterházy Attila lemondásának elfogadsására, és új elnökség választására kötelezi a delegáltjait a csepeli MSZP, amely kedden tartott taggyűlést. Az MSZP-ben befolyásos csepeliek aggódnak, hogy "az MSZP karaktere feloldódni látszik", és szerintük ha nem lesz "gyors és gyökeres" változás, semmi esélyük ősszel az önkormányzati választáson.
Vágólapra másolva!

Taggyűlést tartott kedden a csepeli MSZP, amely a választási eredményeket és az MSZP jövőjét elemezte. A csepeliek végül kiadtak egy állásfoglalást, amelyben élesen bíráltják a jelenlegi pártvezetést, és tisztújítást sürgetnek.

A csepeliek emlékeztetnek arra, hogy április 6-án a baloldal jelöltje nagy sikert ért el, mert a XXI. kerületben Szabó Szabolcsnak sikerült legyőznie a fideszes Németh Szilárdot, és listán is jól szerepelt az összefogás. A csepeliek szerint viszont az országos eredmény "nyomott hagyott" a szimpatizánsokon, így május 25-én kevesebben mentek szavazni. "Tetézte a bajt, hogy az MSZP elnöksége – látszatra legalább is – nem vonta le a választási vereségből a konzekvenciát és

- írta a csepeli MSZP az állásfoglalásban arra célozva, hogy Mesterházyék nem mondtak le április 6. után.

Vasárnap Csepelen összességében ugyan ismét jól szerepelt a baloldal, ám a DK több szavazatot kapott (15 százalék), mint az MSZP (13 százalék), és az Együtt-PM is ott van a szocialisták nyomában (11 százalék). A csepeli MSZP-sek ezért úgy látják:

és "ha az MSZP vezetésében egy gyors és gyökeres változás nem megy végig, elveszítjük azt az esélyt, hogy ősszel az önkormányzati választáson Csepelen az MSZP részvételével baloldali győzelmet arathassunk".

Ezért a csepeliek két dologra kötelezik a választmányba delegált tagokat:

1. vagy azt támogassák, hogy legyen rendkívüli kongresszus, amelyen új elnököt és elnökséget választanak, és a fővárosban is válasszanak új budapesti elnököt (Molnár Zsolt lemondott néhány nappal ezelőtt). A teljes tisztújítást pedig ebben az esetben őszre lehet halasztani.

2. Vagy szavazzák meg az azonnali teljes tisztújítást, amelyet 60 napon belül lezárnak.

Mindkét esetben tehát el kell fogadnia Mesterházy lemondását a csepeli delegáltaknak. A csepeli a második budapesti szervezet, amely élesen bírálja a jelenlegi pártvezetést. A szintén befolyásos angyalföldiek már az EP-választás előtt levélben kritizálták Mesterházyékat, és azonnali reformot sürgettek. A csepeli állásfoglalás is megerősíti azt, amit korábban írtunk, hogy egyre nagyobb az esélye annak, hogy Mesterházy lemondását elfogadja a választmány, és következik a tisztújítás az MSZP-ben.

Szerdán Alexa György, az MSZP budapesti választási bizottságának elnöke is azt mondta az MTI-nek, hogy a fővárosi párttanácsban várhatóan annak lesz többsége, hogy a párt országos választmánya fogadja el a pártelnökség EP-választás utáni lemondását. Alexa hozzátette, hogy "az elnökség lemondása utáni helyzet levezénylése tekintetében vannak nézetkülönbségek".