A Balatonnál még érzik a vihar szelét

Vágólapra másolva!
Sok helyen nincs áramszolgáltatás, Siófok és Fonyód között még nem járnak a vonatok.
Vágólapra másolva!

A Balaton déli partján már nincs szükség megerősített védelemre, az áramszolgáltatást az érintett fogyasztói helyek háromnegyedén helyreállították, és az éjszaka nem történt rendkívüli esemény az időjárással összefüggésben.

Az országon átvonuló vihar kezdete óta több mint 1800 esetben kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, jellemzően a viharos erejű szél okozta kidöntött fák, leszakadt vezetékek, közúti, vasúti forgalmi akadály miatt. Emellett csaknem 200 lakóépületet és mintegy 60 közintézményt rongált meg a szél – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A medréből kilépő Balaton miatt csütörtökön meg kellett erősíteni a védekezést Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén, Balatonbogláron, Fonyódon, Balatonfenyvesen és Balatonmáriafürdőn. Az éjszaka, már ahol lehetett, a felgyülemlett vizet visszajuttatták a tómederbe. Reggel már nem volt szükség megerősített védekezésre.

A Somogy megyei Szennán és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőn tűzfalat döntött ki a szél, az előbbi településen kettő, az utóbbin 11 embernek kellett emiatt elhagynia az otthonát. Emellett Tiszavasváriban az iskola a megrongálódott kéménye miatt veszélyes, Tornanádaskán pedig 26 lakóépületbe az életveszélyessé vált tetőszerkezet miatt továbbra sem költözhetnek vissza a lakók.

Csütörtök este még 20 ezer fogyasztóhelyen szünetelt az áramszolgáltatás, ez a szám péntek hajnalra ötezerre csökkent, bár kisebb zavarok továbbra is előfordulhatnak az ország nyugati felén.

Az időjárás miatt összesen öt útlezárás volt az ország nyugati részében: főként kidőlt fák miatt, de a Rába áradása miatt is volt lezárás Vas megyében. Siófok és Fonyód között még pénteken reggel sem közlekedhettek a vonatok.