Kevesebb a heroin, több a „legal high”

Európai kábítószer-jelentés, lefoglalások
A bejelentett lefoglalások száma országok szerint (balra) és a legfontosabb kábítószerek lefoglalásainak aránya (jobbra), 2012
Vágólapra másolva!
Visszaszorulóban van a heroin az Európai Unió tagországaiban, de a helyettesítő szerek jelenléte aggodalomra ad okot – állapította meg az EU kábítószerügyi központjában készített idei jelentés, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra Lisszabonban.
Vágólapra másolva!

Az EU kábítószer központjának éves jelentése szerint az Európai Unió felnőtt népességének közel egynegyede, több mint 80 millió felnőtt használt már tiltott kábítószert valamikor élete során. A legtöbb esetben kannabiszt használtak (73,6 millió), a kokaint (14,1 millió), az amfetaminszármazékokat (11,4 millió) és az ecstasyt (10,6 millió) kevesebben próbálták ki. Az országok között komoly különbségek vannak: Dániában, Franciaországban és az Egyesült Királyságban a felnőttek nagyjából egyharmada próbált már valamilyen drogot, míg Magyarországon ez az arány 10 százalék alatt van, mint ahogy Bulgáriában, Görögországban, Cipruson, Portugáliában és Törökországban is.

Európában a tiltott kábítószerek lefoglalásából évente nagyjából egymilliót jelentenek be. Ezek többnyire a szerhasználóktól lefoglalt kis mennyiségű kábítószert takarnak, de ebben az összesítésben a kereskedőktől és termelőktől elkobzott többkilós szállítmányok is benne vannak. Az Európai Unióban végrehajtott összes 2012-es lefoglalás kétharmadát két országból, Spanyolországból és az Egyesült Királyságból jelentették.

A bejelentett lefoglalások száma országok szerint (balra), illetve a legfontosabb kábítószerek lefoglalásainak aránya (jobbra), 2012 Forrás: Origo

Az európai lefoglalások több mint 80 százalékában kannabiszt találnak, ami jól tükrözi a használat viszonylag nagyarányú előfordulását. A kokain összesítésben a második, körülbelül kétszer annyi lefoglalással, mint akár az amfetaminszármazékok, akár a heroin. 2010 óta jelentősen visszaesett a heroinlefoglalások száma, 2012-ben 32 000 lefoglalást jelentettek be.

A kábítószerpiac elemzését megnehezíti az új kábítószerek (új pszichoaktív anyagok) felbukkanása – olyan szintetikus vagy természetben előforduló anyagok megjelenése, amelyek a nemzetközi jog szerint nem ellenőrzöttek, viszont gyakran úgy készültek, hogy utánozzák az ellenőrzött anyagok hatásait. Az új kábítószereket esetenként Európán belül, titkos laboratóriumokban állítják elő, és közvetlenül árusítják a piacon. Más esetekben beszállítóktól, gyakran Kínából vagy Indiából importálják a vegyi anyagokat, majd vonzó csomagolásban, „legal high” szerekként forgalmazzák Európában. 2013 folyamán a tagállamok összesen 81 új pszichoaktív anyagról küldtek értesítést az Európai Uniónak. Ezzel a megfigyelt anyagok száma 350-re emelkedett.

A Nemzeti Drog Fókuszpont éves jelentése, amely kifejezetten Magyarországra vonatkozó adatokat és trendeket tartalmaz, novemberben fog megjelenni.