Vágólapra másolva!
Vasárnap este a Bazilikánál lefogtak a rendőrök egy zavart férfit, előtte egyikük meg is taposta. Az ilyen rendőri beavatkozásokat szigorúan szabályozza a rendőrségi törvény, az ütés, rúgás és taposás csak rendkívüli esetben fér bele. A rendőrség is vizsgálja az intézkedés jogszerűségét, a férfi jelenleg őrizetben van.
Vágólapra másolva!

Üveget tört szét, szilánkdarabokat próbált feldugni magának, fekáliában és húgyban úszva fetrengett a földön, és ugrált neki embereknek, miközben ordibált, a péniszét lóbálta – összegezhető a szemtanúk beszámolója a Szent István-bazilika előtt vasárnap este randalírozó férfi esetéről.

A két kiérkező rendőr óvatosan közelítette meg a férfit, először felszólították, hogy feküdjön le a földre, majd miután nem tett eleget a kérésnek, egyikük először lábbal taposva terelte a földre, majd lábbal tartotta ott, de később a rendőrök a kezüket is használták a hatástalanítás során – látható a felvételen, amelyet alább nézhet meg:

(Cikkünkben korábban tévesen az szerepelt, hogy mindkét rendőr taposta a férfit, de csak egyikük taposta. Az érintettektől elnézést kérünk.)

A rendőrök ügyvédjének álláspontja szerint nem történt rúgás illetve taposás. Ahogy a videóból is kiderül, az egyik rendőr a testi kényszer alkalmazása során lábbal nyomta le a talajra a meztelen férfit és az intézkedés elején lábbal próbálta a földön tartani.

Az ügy nagy visszhangot keltett, több fórumon beszéltek róla, általában kétféle vélemény alakult ki: az intézkedés brutális volt, és nem értették, hogy fordulhat elő, hogy egy rendőr lábban taposson valakit, mások szerint viszont, a meztelen férfi állapotát elnézve, finoman bántak vele az egyenruhások.

A rendőr rúghat, ha kell

A rendőrség szolgálati szabályzata szerint a rendőr kényszerítő eszközt alkalmazhat az önmagát vagy mások testi épségét, vagyonát veszélyeztető személlyel szemben. A testi kényszerről szóló 31-es pont szerint "a megfogás, a leszorítás, az elvezetés vagy más, a rendőr által fizikai erőkifejtéssel alkalmazott, valamely cselekvésre vagy cselekvés abbahagyására irányuló kényszerítés akkor alkalmazható, ha a rendőri erőfölény vagy az intézkedés alá vont személy állapota, magatartása" indokolja.

A testi kényszer során a rendőr "a támadás céljára szolgáló eszköz használatának megakadályozása, továbbá a támadás elhárítása érdekében az ehhez szükséges erejű és irányultságú ütést vagy rúgást alkalmazhat".

Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szerint a Bazilikánál történt rendőri intézkedés elején voltak olyan momentumok, amelyek jogszerűtlennek tűnnek a videofelvétel alapján. "Az, hogy a rendőr cipőtalppal lenyomja, megtapossa, megrúgja az intézkedés alá vont személyt, bizonyosan nem jogszerű" – mondta Kádár az Origónak.

De itt most nem kellett

Kádár szerint a cipőtalppal taposás olyan fajta csorbítása a fizikai integritásnak, amire a rendőrségi törvény nem ad felhatalmazást. "Már csak azért sem, mert utána látszik, hogy a szakszerűen alkalmazott fizikai eszközök – térdelés, leszorítás – éppen olyan hatásosak, voltak, ugyanakkor ezek lényegesen kevésbé csorbítják az emberi méltóságot."

A rendőrök korlátozhatják az alapjogokat, de csak olyan mértékben, amelyek szükségesek a jogszerű cél eléréséhez. Kádár szerint ezek mindig nehéz mérlegelések, ebben az esetben viszont megállapítható, hogy "a bilincselés indokoltnak és arányosnak tűnik, és az intézkedés második felében alkalmazott bilincs alkalmazásának módja is arányosnak látszik, az azonban nem elfogadható, hogy a rendőr az elején a cipőtalpával lenyomja az intézkedés alá vont személyt, illetve rálép".

A szemtanúk beszámolója szerint a rendőrök 40-45 perccel az után értek ki, hogy a meztelen férfi felbukkant a Bazilikánál. A rendőrség szerint a bejelentés után 22 perccel találták meg a járőrök, azért ilyen későn, mert a férfi idő közben elment onnan – írta kérdéseinkre a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A rendőrök ugyan kapnak képzést olyan esetekre, amikor zavart, önkívületi állapotban lévő személyekkel szemben kell intézkedniük, azonban a gyakorlatban ez nagyon ritkán fordul elő – mondta a BRFK. Azt is közölték, hogy a férfi jelenleg őrizetben van, szakértők bevonásával vizsgálják, hogy milyen szer volt a szervezetében (ha volt), valamint a hatóságok a rendőri intézkedés szakszerűségét is vizsgálják.

Rendőri intézkedéssel szembeni panasz évente nagyjából nyolcszáz jön a Független Rendőri Panasztestülethez, amely ezeket elbírálja, és ha azt állapítja meg, hogy valóban szakszerűtlen volt az intézkedés, akkor továbbítja az országos rendőrfőkapitánynak, aki megállapíthatja, hogy az intézkedés valóban szakszerűtlen volt-e, illetve ha igen, akkor jogszerűen volt szakszerűtlen, vagy sem.

Egy másik durva intézkedés egy meztelen férfival

Az alábbi, 2014. április 7-én feltöltött videón Budapest belvárosában intézkedő rendőröket láthatunk, akik egy szintén meztelen, láthatóan önkívületi állapotban lévő emberrel szemben intézkednek, aki ellenáll az intézkedésnek. Fél percnél látható az a jelenet, amikor a rendőr felemeli a földön fekve sikoltozó férfit, és a földre dobja.