Lesújtónak látják külföldön a magyar helyzetet

Vágólapra másolva!
A külföldi sajtó nem kérdőjelezi meg Orbán Viktor és a Fidesz győzelmét, több lap ugyanakkor szabad, de nem tisztességes választásokat vár vasárnap. Van olyan vélemény is, hogy Magyarországon minden, parlamentbe jutásra esélyes formáció piacellenes és populista, így bárki nyerne is, képtelen lenne megállítani az ország lecsúszását.
Vágólapra másolva!

A New York Times a felcsúti Puskás-stadionnál próbálta megragadni az Orbán-kormány elmúlt négy évének a lényegét. Az amerikai lap újságírója furcsának találta az 1800 lakosú faluban megnyilvánuló extravaganciát, amelynek eredményeként 17 millió dollárból épül egy 4000 fős futballstadion. A falu méreteihez képest gigantikus építkezésre azonban az újság szerint magyarázatot ad, hogy Felcsút a közismerten futballrajongó Orbán Viktor otthona, a háza pedig a stadion szomszédágában áll.

A vezető magyar üzletemberek nyilvánvalóan Orbán Viktor kedvében akarnak járni – írja a lap, külön megemlítve Felcsút polgármesterét, Mészáros Lőrincet, aki azonban nem állt szóba a New York Times riporterével, mint ahogy Orbán Viktor sem nyilatkozott neki.

A Spiegel szerint Orbán gazdaság- és társadalompolitikájának valódi haszonélvezője a társadalom felső 10 százaléka, a Fidesz-klientúra magja. Sőt maga Orbán Viktor és közvetlen köre, köztük több családtagja meglepően gyorsan nagy vagyonra tett szert, gyakran megkérdőjelezhető körülmények között. Egy pár dúsgazdag üzletember vállalatbirodalma tartja kézben a magyar gazdaság nagy részét, ők nyerik el az állami pályázatok zömét, és hozzájuk folyik be az uniós támogatások jelentős hányada – írja a Spiegel, amely név szerint Simicska Lajost, Nyerges Zsoltot és Széles Gábort nevezte meg.

A konzervatív Neue Zürcher Zeitung szerint az orbáni unortodox gazdaságpolitika ára a régiós összehasonlításban átlag alatti gazdasági növekedés, elbizonytalanított befektetők, részben erőteljes állami beavatkozások és a középosztály erős megterhelése. Ennek a politikának a fenntarthatóságát nem csak az EU kérdőjelezi meg – írja a lap.

A Financial Times is az Orbán-kormány gazdasági teljesítményére összpontosít, és arról ír, hogy a miniszterelnök bírálói szerint Orbán Viktor gazdaságpolitikája fenntarthatatlan, súlyosan károsítja a befektetői bizalmat és részrehajló módon a kormány közeli oligarchák cégeit támogatja.

A pozsonyi Új szó nem sok remény táplál a magyarországi pártok iránt. A lap A felhozatal elviselhetetlen szörnyűsége címmel közölt kommentárja azt írja, hogy Magyarországon minden, parlamentbe jutásra esélyes formáció piacellenes és populista, így bárki nyerne is, képtelen lenne megállítani az ország lecsúszásának folytatódását. Az összes párt programjában abból indul ki, hogy a problémákért a túl sok kapitalizmus okolható, és ezért kevesebb piac és több állami beavatkozás kell. Ezzel Magyarország újabb felvonáshoz ért, mivel már nem lehet szavazni az egészséges piacgazdaságot támogatókra.

A baloldal beletörődött

A Frankfurter Allgemeine Zeitung És mégis rá szavaznak címmel közölt cikket a magyar választási kampányról. A cikk szerzője szerint Orbán Viktor győzelmében már alig kételkedik valaki, és az ellenzék is beletörődött a sorsába. A baloldal helyzetét nem könnyíti meg a Simon-ügy sem, miközben a Jobbik lehet a nevető harmadik a választáson.

Az Economist is az ellenzék gyengeségében látja az egyik okát annak, hogy Orbán Viktor ismét győzni fog. A baloldali összefogás későn állt össze, és a kampány közepén kellett a Simon-ügyet kezelnie. Az Economist szerint a baloldali ellenzék legfőbb panasza az új választási törvény, amely többek között lehetőséget ad kis pártoknak az indulásra, ezek viszont csak összezavarják a választókat. A lapnak nyilatkozó Navracsics Tibor viszont tagadja, hogy az új választási rendszer a Fidesznek kedvezne, és szerinte a választókörzetek átszabása többek között a Velencei Bizottság ajánlásával készült el.

A Le Monde szerint a kampányban több leszámolás is történt. Miközben a baloldal az Orbánhoz közelálló személyeknek az állami megrendelések nyomán történt meggazdagodását ostorozta, a kormánypárt a szocialisták korrupciós ügyeit vette elő, és a börtönből szabadult Zuschlag János "Fideszhez közeli kiadónál megjelent könyve reklámjának érdekes módon szép hely jutott Orbán és a Fidesz plakátjai között”.

A kiválasztott magabiztosságával

Az Economist arról ír, hogy Orbán Viktort "messianisztikus önhit kerítette hatalmába", támogatói részéről pedig szinte kultikus elkötelezettséget élvez. Hívei a nemzet megváltójaként tisztelik, aki kimentette Magyarországot az Európai Unió, az IMF, a ragadozó multik, a kapzsi bankok és az országot a külföldieknek kiárusítani kész liberálisok szorításából. Bírálói szerint ugyanakkor a magyar miniszterelnök az autokratizmus felé halad. A brit politikai-gazdasági lap szerint, ha Orbán Viktor megnyeri a vasárnapi választásokat, a következő négy évet várhatóan a hatalom további központosítására, az ország képzeletbeli ellenségeinek támadására és a máris mélyen megosztott társadalom további polarizálására használná.

A Die Zeit szerint Orbán Viktor "egy kiválasztott magabiztosságával kényszeríti rá magát országára, és nagyon úgy tűnik, hogy (...) újraválasztják". A lap a miniszterelnök sikerét abban látja, hogy jó hatalomtechnikus, és jól használja fel a különböző politikai hagyományokat a saját javára. Orbán Viktor "nem építi le a demokráciát és a jogállamiságot, hanem egyszerűen nem veszi komolyan. Mindegy neki, hogy milyen jogkörökkel rendelkezik az alkotmánybíróság és mennyire szabad a sajtó. A lényeg az, hogy most nem zavarják" - írta a Die Zeit szerzője.

Apátia uralkodik az országban

A francia Libération a gyanús ügyekkel szembemenő, a bírálataikat névvel is vállaló tisztségviselőket helyezte a középpontba. A francia baloldali lap a gyanús állami földpályázatokkal kapcsolatos jelentést megfogalmazó Ángyán József, az áfabotrányt kirobbantó Horváth András, és a szekszárdi trafikügyet leleplező Hadházy Ákos volt fideszes önkormányzati képviselő történetén keresztül mutatta be az oligarchaügyeket. A lap szerint ugyanakkor az „elveszett morál hírnökei” hiába szólaltak fel, mert Magyarországon apátia uralkodik. "Orbán Viktor pedig megértette, hogy felépíthet egy tekintélyelvű rezsimet, amelyben az állampolgár azzal a feltétellel őrizheti meg a szabadságát, hogy nem politizál" - írta a Libération.

A francia lap foglalkozott a határon túli magyaroknak megadott szavazójoggal is. Florence La Bruyere cikke szerint a Fidesz azért osztogatta ilyen könnyen az állampolgárságot, mert szavazati jogot is kínál vele az új állampolgároknak. Tény, hogy 200 ezer szavazat maximálisan csak két képviselői helyet dönthet el, de ez a kettő elég lehet a kétharmados többség megszerzéséhez - hívta fel a figyelmet lap, amely szerint a rendszerváltás óta most először felmerül a gyanú, hogy Magyarországon szabad, de nem demokratikus választásokat tartanak.

Magyarországon szabad, de nem tisztességes választások lesznek a Deutschlandfunk honlapján megjelent cikk szerint, amely azt firtatja, hogy Magyarország valóban „defektes demokrácia-e”. Ami a kampányt illeti, a Fidesz választási programja kimerült a rezsicsökkentésben, a célokról pedig annyit tudhattak meg a választópolgárok, hogy a Fidesz folytatja.

A Vreme című szerb hetilap szerint soha nem volt még ennyire csendes a magyar kampány, ami annak tudható be, hogy a Fidesznek nem kedvezne a hangoskodás. Orbán Viktort ezért is óvni kellett a nyilvánosságtól.