A sikertelen jelölteknek vissza kell fizetniük a támogatást

Vágólapra másolva!
  
Vágólapra másolva!

A 2 százalékos eredményt el nem érő jelölteknek vissza kell fizetniük az 1 millió forintos állami támogatást. A Nemzeti Választási Iroda a jogerős választókerületi eredményt követő napon értesíti a kincstárt, amely a jelölt befizetési kötelezettségéről határozatot hoz. A határozat ellen fellebbezésnek nincs helye. A befizetési kötelezettség az azt követő tizenötödik napon válik esedékessé, amikor a kincstár határozatát a bíróság helybenhagyta vagy a keresetindításra nyitva álló határidő eredménytelenül telt el, írja a Privátbankár.

Ha a jelölt a befizetési kötelezettségét az előírt határidőre nem teljesíti, akkor a kincstár a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál kezdeményezi a tartozás adók módjára történő behajtását. A vasárnapi választáson 1571 egyéni jelölt indult a 106 választókerületben, többségüknek ugyanakkor esélyük sem volt arra, hogy érdemben beleszóljanak a választási küzdelembe.

A pártfinanszírozás terén ugyanakkor nyertek a jelölőszervezetek. Az a párt, amely legalább 27 egyéni választókörzetben jelöltet tudott állítani, már 149,2 millió forintos támogatásra volt jogosult, amely az eredménytől függetlenül a kampányra volt fordítható visszafizetési kötelezettség nélkül. Az 54 helyen képviselőt indító párt 298,5, a 80 helyen indulni tudó pártok 447,7, míg a valamennyi parlamenti választókörzetben elindult nagypártok 597 milliós támogatást kaptak a kincstártól a kampányra.