Welsz titkosszolgálati kapcsolatait vizsgálná az MSZP

Vágólapra másolva!
A nemzetbiztonsági bizottság elnöke kíváncsi arra, hogy melyik országgyűlési képviselőnek van még a magyar mellett más állampolgársága is. A bevallást a következő országgyűlés minden tagjára kötelezővé tenné.
Vágólapra másolva!

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke szerint keddi ülésén a testületnek tájékozódnia kell arról, hogy Welsz Tamásnak, a Simon-üggyel összefüggésbe hozott, csütörtökön elhunyt vállalkozónak voltak-e titkosszolgálati kapcsolatai akár Magyarországon, akár más államban. Molnár emellett azt is mondta a sajtótájékoztatóján, hogy a rendőrségbe vetett bizalom miatt fontos mielőbb tisztázni Welsz Tamás halálának körülményeit, hiszen egy rendőrautóban lett rosszul.

A bizottság fideszes tagjai a hétvégén azt mondták, hogy mivel Welsz Tamás már nem tudja elmondani, hogy kik azok az MSZP-s politikusok, akiknek hamis útlevelük van, és kik nyitottak ezekkel hamis számlákat, ezért kezdeményezik Mesterházy Attila bizottsági meghallgatását. Molnár hétfőn azt mondta, hogy nem érkezett olyan fideszes kezdeményezés, hogy az ülésen Mesterházy Attila MSZP-elnököt is hallgassák meg.

Molnár szerint minden országgyűlési képviselőnek nyilvánossá kellene tennie, rendelkezik-e a magyaron kívül más állampolgársággal. Ha a bizottság ezzel egyetért, akkor nemcsak Mesterházy Attilát, hanem minden frakcióvezetőt meg kell kérdezni arról, vannak-e kettős állampolgárok a képviselőcsoportban - mondta. Nem lehet ezt a kérdést az MSZP-re vagy mint a Jobbik korábban próbálta, Izraelre szűkíteni - hangoztatta. Szerinte a kérdés azért releváns, mert az elmúlt hetekben találgatások jelentek meg arról, hogy Simon Gáboron kívül más politikusoknak is lehetett külföldi, afrikai útlevele. Hozzátette: a képviselői vagyonnyilatkozatokban számos adatot kell publikálni, ezek között lehetne a helye az idegen állampolgárságnak is. Jelezte, hogy a kettős állampolgárság nem tiltott a képviselők számára, a bevallási kötelezettséget pedig a következő Országgyűlés tagjainál lehetne bevezetni.

Az ülésre a Belügyminisztérium és az irányítása alá tartozó szolgálatok, továbbá az Információs Hivatal vezetőit, és az országos rendőrfőkapitányt is meghívták.