Felejtse el Vona Gábor aranyos kiskutyáit! Ez az igazi Jobbik-kampány

Jobbik, lakossági fórum, választások 2014, Ózd, Sneider Tamás alelnök, Egyed Zsolt országgyűlési képviselő, kampány
Vágólapra másolva!
Valóban telt ház előtt fórumozik a Jobbik Északkelet-Magyarországon? Tényleg visszafogottabban beszélnek a romákról? Ózdon is kisállatos képekkel kampányolnak? Borsodi lakossági fórumokon néztük meg, hogy milyen a Jobbik valódi kampánya.
Vágólapra másolva!

Az ózdi városháza előtt tartott lakossági fórum egy olyan koncertre hasonlított, ahol néhány régi ismerős előtt játszanak le mindenki által ismert slágereket hullámzó szenvedéllyel, a színpad előtti tág téren pedig legfeljebb a legfanatikusabbak táncolnak. A többiek közben biztos távolból méláznak, és legfeljebb a talpuk emelgetéséből látszik, hogy nem kényszerből vannak jelen.

Ebben az esetben azonban nem zene szólt, hanem a „Szebb jövőt!” szlogent ismételgették. A városháza előtti fórumot ugyanis a Jobbik tartotta kedden délután. A langyos hangulat meglepő volt, mert a Jobbik ebben a 35 ezres városban érte el a legjobb eredményt 2010-ben, most pedig győzelemre készül. Ehhez képest mintegy ötven ember hallgatta csak Sneider Tamás Jobbik-alelnök és Egyed Zsolt parlamenti képviselő beszédeit, de ez még kifejezetten sok is volt ahhoz képest, ami később várta őket a közeli Járdánházán. Az ottani fórumon összesen három embernek kampányoltak.

Az ózdi fórumra alig ötvenen jöttek el Fotó: Pályi Zsófia

Feltűnő volt ez a gyér érdeklődés, az országos felmérések ugyanis épp a Jobbik erősödéséről számoltak be. Nem ez volt ugyanakkor az egyetlen érdekesség a Jobbik borsodi fórumain.

Itt szó sincs pozitív kampányról

A Jobbik arculatváltása szív alakú üzenetekben, giccses videókban vagy éppen cicás, kutyás képekben jelenik meg, és többen a pozitív kampányban látják a párt elutasítottságának csökkenését. Ózdon viszont legfeljebb egy brosúrán emlékeztetett valami erre. A kutyájával pózol rajta Egyed Zsolt, aki a Magyar Gárda kapitányi egyenruhája helyett ehhez egy családbarátabb kockás inget vett fel. A gárda volt megyei kapitánya szerint azonban a brosúrájának amúgy sincs köze a Jobbik arculatváltásához. Egyszerűen arról van szó, hogy szereti az állatokat.

Vona Gábor könyvével Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Míg a Jobbik országos kampányhirdetéseiben boldog és jól öltözött fiatalok szerepelnek, az ózdi rendezvényeken jóval borúsabb volt a hangulat. Egyed és Sneider szónoklata egy olyan katasztrofális helynek állította be Ózdot, ahonnan menekülnek az emberek, és amely a munkahelyek és a közbiztonság hiánya miatt élhetetlenné vált. Sneider többször is visszatért ahhoz, hogy szerinte 24 év alatt szétrabolták az országot. Azt is mondta, hogy a fideszes politikusok csak a lábukat lógatják, a kormánypárt munkahelyteremtő törekvéseit pedig csődnek nevezte. Az országot olyan reménytelen helynek írták le, amelyen szerintük már csak a Jobbik segíthet.

Munkahelyteremtés az új jelszó

A Jobbik országos kampányában a korábbi ideológiai alapú témák helyett hangsúlyosabban jelentek meg az egzisztenciális felemelkedést ígérő szlogenek. „Megélhetést, rendet, elszámoltatást” – hirdeti Vona Gábor az óriásplakátokon. A súlyos munkanélküliséggel sújtott Ózdon mintha ez még fajsúlyosabb lenne, Egyed és Sneider is első számú kihívásként említette a munkahelyteremtést.

Egyed Zsolt és Vona Gábor egy közös plakáton Fotó: Pályi Zsófia - Origo

„Amikor a programot elkezdtük írni, úgy gondolom, egyből rátapintottunk a lényegre: a munkahelyteremtésre” – mondta például Sneider, még ha beszédeikben az ezzel kapcsolatos konkrétumok jobbára arra korlátozódtak, hogy a Fidesznek mennyire nem sikerült az állásteremtés. A képviselők olyan nagy ívű tervekről beszéltek, mint a bányák újranyitása, az állattartás elterjesztése vagy a dombvidék folyóvölgyeinek mezőgazdasági kihasználása: krumpli- vagy káposztatermesztésre.

Cigánybűnözés helyett

Míg a felfutásakor a Jobbik szinte összeforrt az általuk hangoztatott „cigánybűnözés” kifejezéssel, mára stratégiát váltott. Az országos kampányában talonba tette a kifejezést, hogy enyhítsen az elutasítottságán, és nyisson a középen állók felé. A keddi fórumokat tartó jobbikos politikusok is szinte végig tartották magukat ehhez, és inkább általában a közbiztonságról beszéltek. Sneider ugyanakkor egyszer azért kiejtette a száján a szót, és épp a beszéde elején.

A cigányság helyzete ugyanakkor általánosságban többször is szóba került. Egyed többször is a „magyar-cigány együttműködés kérdéseként” vezette fel a témát, és azt ismételgette: ő csak tisztességes és tisztességtelen embert ismer. Azt mondta, előbbit támogatni fogják, viszont a bűnözőkkel, a munkalehetőséget visszautasítókkal és a haszontalanokkal „kegyetlenek” lesznek. Nem részletezte, hogy mit ért ez alatt, de azt megjegyezte, hogy el fogja őket üldözni a megyéből és a városból.

Sneider Tamás beszéd közben Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Sneider kevésbé agresszív megoldásokat is felvázolt. Szerinte a háztáji gazdaságok fejlesztésével tudnák bekapcsolni a cigányokat a gazdaságba.

A Jobbiknak nem büdös lehajolni az apróért

Az ózdi lakossági fórum után a közeli, kétezer fős Járdánházára indultak a jobbikos képviselők, hogy a helyi általános iskolában tartsák a következő fórumot. Sneider szerint a 2010-es kampányhoz képest átlagosan 20-30 százalékkal többen járnak a fórumokra, ehhez képest a pár perccel a 18 órára meghirdetett kezdés előtt mindössze egy férfi várakozott a teremben. Végül még ketten befutottak, a helyi hallgatóság tehát pont ugyanannyi tagból állt, mint a jobbikos felszólalók (a képviselők mellett az ózdi szervezet elnöke). Rajtuk kívül öt olyan jobbikos ült még bent, akik a képviselőket kísérték el Ózdról.

A jobbikos képviselők a kevés jelenlevőt azzal magyarázták, hogy 4-5 napjuk volt a szervezésre, míg általában egy hónapjuk szokott lenni egy fórum meghirdetésére.

A járdánházai fórum, az utolsó sorban a helyi érdeklődőkkel

Az alacsony létszám ellenére precízen leterítették a felszólalók asztalára az árpádsávos terítőt, majd Egyed Zsolt ugyanúgy szólásra emelkedett, mintha tömött sorok előtt beszélne. Bár mozdulatain, hanglejtésén érződött némi zavar, hasonlóan türelmesen, részletbemenően ismertette a Jobbik céljait, mint egy órával korábban Ózdon. Sneider talán még nagyobb beleéléssel szónokolt a háztáji gazdaságok feltámasztásáról, és a lendülete még akkor sem tört meg, amikor a három helyi hallgatóból ketten elkezdtek percekig egymással beszélni.

Északkelet-Magyarország nem csak a Jobbikról szól

Borsod-Abaúj-Zemplén a Jobbik legerősebb megyéjének számít, több egyéni győzelemben is reménykedik a párt. A megyét szokás a Jobbik fellegváraként emlegetni, a pártnak még saját lapja is van Bors Vezér címmel. Sneider azt mondta, hogy a legfrissebb, 2013-as belső felmérés szerint Ózdon a Jobbik a legnépszerűbb párt, 38 százalékos támogatottsággal.

Bár a Jobbik nagyobb energiákat is mozgósít ebben a térségben, és Sneider szerint a lakossági fórumaikat is megduplázzák a mostani kampányban a 2010-es választáshoz képest, egyáltalán nem szembetűnő a párt fölénye a térségben. Több fideszes plakátot is lehetett látni a környéken, és az ózdi fórumon is megjegyezte egy miskolci lány, hogy „a Fidesz mindenhol ott van, lehet látni a standjaikat, az óriásplakátjaikat, de a Jobbikkal szinte nem is találkoztam a kampányban”.