A kampányban érkezik a négyes metró

Vágólapra másolva!
Nyolv éc után elkészült a Kelenföldi pályaudvart a Keletivel összekötő négyes metró. Péntektől vasárnap üzemzárásig ingyen utazhatunk rajta.
Vágólapra másolva!

Pénteken reggel 9 órakor adják át az a 4-es metrót - mondta Tarlós István. A főpolgármester közölte, hogy március 22-én sikeren befejeződött a hatóság által felügyelt próbaüzem, és pénteken kezdődik meg az utasforgalmi próbaüzem. A jogszabály szerinti hatósági folytatódik. A végleges használatbavételi engedély hat hónap "üzemszerű hibamentes működés után" adható ki, mondta Tarlós.

A 7,4 kilométeres négyes metróvonal Kelenföld vasútállomást köti össze a Baross téri Keleti pályaudvarral. Az alagutak és a tíz állomás építése 2006-ban kezdődött. A munkálatokat nehezítette, hogy a konzorciumvezető cég - a többletkövetelések miatt - többször leállt. Az alagútépítés 2010 nyarán fejeződött be, ezt követően kezdődhetett meg az állomások belső beépítése, a vágányok és a biztosítóberendezés, az áramellátási rendszerek telepítése.

A metrószerelvényeket a francia Alstom cég szállítja, ezek külsőre megegyeznek a 2-es vonalon közlekedő Metropolis kocsikkal, de a 4-es metró teljesen automata vezérlésű. Az első időszakban azonban még vonatkísérő személyzet lesz a szerelvények vezetőállásaiban.

Az utasok a 4-es metrót ingyenesen használhatják péntektől a vasárnapi üzemzárásig, döntött a Budapesti Közlekedési Központ igazgatótanácsa, mert "a fővárosnak elemi érdeke, hogy az új vonalat az utazóközönség minél hamarabb megismerje és használatba vegye".