Sertéspestis miatt fertőtlenítenek az ukrán-magyar határon

Vágólapra másolva!
A betegség kockázatos, de emberre nem veszélyes.
Vágólapra másolva!

Az afrikai sertéspestis vírus behurcolásának megakadályozására fertőtlenítik a Magyarországra érkező járműveket Záhonynál, Beregsuránynál, Tiszabecsnél, Lónyánál, és Barabásnál. Dr. Kardeván Endre államtitkár, országos főállatorvos rendelte el a fertőtleníttést.

Az afrikai sertéspestis a sertések és vaddisznók heveny, lázas tünetekkel, testszerte vérzésekkel járó, ragályos betegsége. A frissen fertőződött állományokban heveny járványok alakulnak ki, 100%-ot megközelítő elhullással. A betegséget átvészelő állatok tartósan vírushordozók maradnak. A vírus nem hőkezelt termékekben, illetve nem ártalmatlanított sertés vagy vaddisznó hullában hónapokig fertőzőképes marad, ugyanakkor fontos, hogy emberre nem terjed, emberi megbetegítést nem okoz.

A betegség különösen kockázatos, mivel az élő sertések vagy az azokból előállított termékek kereskedelme, valamint a vaddisznók mozgása révén igen gyorsan továbbterjed.
A határnál fokozottan ellenőrzik a személyes poggyászokat is. Ezzel a személyes fogyasztás céljából hozott, esetlegesen fertőzött termékek (pl. füstölt hús) továbbterjedését akarják megelőzni.