Putyin jóváhagyta a Krím csatlakozási tervét

oroszország, krím
Russia's President Vladimir Putin (C) gestures after signing a treaty on the Ukrainian Black Sea Crimea peninsula becoming part of Russia in the Kremlin in Moscow on March 18, 2014, with Crimean parliament speaker Vladimir Konstantinov (L) and Alexei Chaly, Sevastopol's new de facto mayor (R), smiling as the take part in the ceremony. AFP PHOTO/KIRILL KUDRYAVTSEV
Vágólapra másolva!
Az orosz államfő szerint demokratikus volt a vasárnapi népszavazás. A Krímben ezután három hivatalos nyelv lesz. 
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyta kedden a Krím csatlakozását célzó orosz–krími szerződéstervezetet, s ennek következményeként az Oroszországi Föderáció új alanyainak létrehozását. Nem sokkal később pedig a Kremlben aláírták az orosz–krími államközi megállapodást a Krími Köztársaságnak és Szevasztopolnak az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásáról.

Ezt megelőzően, kedden reggel Vlagyimir Putyin az orosz törvényhozás mindkét házát tájékoztatta a Krími Köztársaság és Szevasztopol városa Oroszországhoz való csatlakozási javaslatáról, amelyet a vasárnapi népszavazást követően fogadtak el az Ukrajnához tartozó fekete-tengeri félsziget oroszbarát hatóságai.

Aláírták a megállapodást a csatlakozásáról Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Putyin a parlamentben demokratikusnak nevezte a népszavazást. A Szovjetunió szétesése következtében az orosz nép a világ egyik legnagyobb szétdarabolt nemzete lett - mondta. Az orosz államfő emlékeztetett azokra a történelmi eseményekre, amelyek következtében "emberek milliói az egyik országban feküdtek le aludni, de már egy másikban ébredtek fel, nemzeti kisebbséggé válva". Hangsúlyozta, hogy meg kell hozni azokat a döntéseket, amelyek révén végig lehet vinni a számos igazságtalanságtól sújtott krími tatár nemzet rehabilitációját.

Putyin azt is kijelentette, hogy a Krímben mostantól három egyenrangú nyelv lesz, az orosz, az ukrán és a krími tatár, mivel – mint mondta – "tisztelettel viszonyulunk minden, a Krímben élő nemzetiséghez".

Putyin szerint Ukrajna esetében a nyugati partnerek átléptek egy határt, "amatőr és felelőtlen módon cselekedtek". Köszönetet mondott ellenben Kínának az ukrán válság ügyében nyújtott támogatásáért.

Putyin beszédében külön szólt az európai közvéleményhez, azon belül is Németország lakosságához. Azt mondta, biztos abban, hogy a németek nem felejtették el, hogy a Szovjetunió annak idején támogatta a II. világháború után kettéosztott Németország (1990. október 3-án kihirdetett) újraegyesítését. Hozzátette, "számítok arra, hogy Németország állampolgárai támogatni fogják az orosz világ törekvését, a történelmi Oroszországot az egység visszaállításában".

Az orosz államfő szerint Ukrajna orosz lakossága belefáradt az országot több mint húsz éve megrázkódtató, állandó válságba. "A helyzet másként kezdett alakulni. Újra meg újra történtek kísérletek arra, hogy megfosszák az oroszokat a történelmi emlékezetüktől, időnként az anyanyelvüktől is, és erőszakos asszimiláció alanyaivá tegyék őket" - hangoztatta Putyin.

Putyin beszélt Moszkva NATO-hoz való viszonyáról is. Kijelentette, hogy "nem vagyunk az együttműködés ellen, de azt ellenezzük, hogy a katonai szervezet házigazdaként viselkedjen a kerítésünk mellett, a történelmi területünkön".