Őrizetbe vették Simon Gábort

Vágólapra másolva!
A korábbi politikus megkérte egy ismerősét, hogy egy saját nevére kiállított hamis útlevéllel nyisson neki számlát Magyarországon. Az ügyészségnek az is feltűnt, hogy a megismételt vagyonnyilatkozatából is kifelejtette a 240 milliót. 
Vágólapra másolva!

A Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn újabb bűncselekmények elkövetésével gyanúsította meg Simon Gábor volt országgyűlési képviselőt, majd a kihallgatás után őrizetbe vette - olvasható a szervezet közleményében.

Az új megalapozott gyanú lényege szerint Simon egy saját személyi adatait tartalmazó, hamis, egy dél-afrikai országban kiállított útlevelet szerzett, majd megkereste egy korábbi ismerősét, aki a hamis útlevél felhasználásával kérésére egy magyar banknál bankszámlát nyitott. Az ügyészség szerint ezzel felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével gyanúsítható.

Ezenkívül a február 18-án közölt gyanúsításon túl újabb hamis magánokirat felhasználásának vétségével is gyanúsítják, amiért az Országgyűlés Mentelmi Bizottságának úgy adta át a nyilatkozatot, hogy abban nem tüntette fel eltitkolt vagyonát.

Simon Gábor a gyanúsítotti kihallgatáson tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, és a gyanúsítással szemben panasszal élt - írja a főügyészség.

Az ügyészség azért döntött az őrizetbe vétel mellett, mert félő, hogy Simon szabadlábon maradása esetén újabb bűncselekményeket követne el, befolyásolná a tanúkat, dokumentumokat semmisítene meg, vagy hamisítana, ami nehezítené a bizonyítást.

Mit rejtett a széf?

Simont a múlt héten az Index információi szerint kapcsolatba hozták Welsz Tamással, a Sólyom légitársaság korábbi vevőjével. Welsznél a múlt héten tartottak házkutatást, ennek során találtak egy széfet, amely külön Simoné volt. Az Index úgy tudja, itt találták meg a Gabriel D. névre, de Simon képével és adataival kiállított bissau-guineiai útlevelet, illetve más, Simonra terhelő dokumentumot.

Welsz lakásáról az Index szerint olyan papírok is előkerültek, amelyekkel a 240 millió forintos osztrák számlának szolgáltak volna fedőtörténetként. A pénzt ezek szerint mint uruguayi eredetű kezelt vagyont tüntették fel. A széfben kötegekben több tíz millió forint értékű pénz is volt.

A Simon-ügyről szóló korábbi cikkeinket itt találja.