Hová lettek a Fidesz színei Orbán Viktor plakátjáról?

Orbán Viktor, Fidesz kampány, új plakát, Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke felirattal
A Fidesz új, Orbán Viktort ábrázoló választási plakátja a budapesti Budaörsi úton, több más fideszes és kormányzati hirdetés között.
Vágólapra másolva!
A billegő jobbikosokat is megcélozta a Fidesz kampánya. Itt a legújabb kormánypárti húzás Fidesz-mentes Orbánnal és direkt szlogen nélkül.
Vágólapra másolva!

A hétvégén megjelentek a Fidesz újabb választási plakátjai. A képen nemzeti színű háttér előtt Orbán Viktor arca látható azzal a felirattal, hogy „Magyarország miniszterelnöke.” A 2010-ban is hasonló plakátja voltak a Fidesznek, azon Orbán és a nemzeti színek mellett az "Itt az idő Magyarország!" felirat szerepelt.

Az idei kampány során a Fidesz eddig három fajta plakáttal rukkolt elő. Először a párt jelöltjeit népszerűsítő plakátok jelentek meg, majd pedig a fontosabb üzeneteiről - rezsicsökkentés, családi adókedvezmény, munkahelyteremtés, nyugdíjemelés - szóló hirdetések. Mindkét hirdetésen a Fideszre jellemző narancssárga színek domináltak. (A baloldali vezetőket bűnözőként bemutató plakátokat a párttal nyíltan szimpatizáló Civil Összefogás Fórum készítette.)

Ezzel szemben az Orbán-plakátokon narancssárgának már nyoma sincs. Információink szerint a nemzeti színek hangsúlyozásával a Fidesz szeretné a Jobbik szavazóinak egy részét leválasztani az ellenzéki párttól. Főleg azokat a Jobbik-szimpatizánsokat akarják megnyerni, akiknek a körében Orbán népszerűbb, mint Vona Gábor pártelnök, mert karizmatikusabb vezetőnek tartják Orbánt, viszont nem riasztja el őket a Fidesz narancssárga színe.

A Fidesz új plakátja a fővárosi Budaörsi úton. Fotó: Bácsi Róbert László - Origo

Az elmúlt hetekben több közvélemény-kutató is a Jobbik erősödést mérte, de ezt mutatták ki a Fidesz heti rendszerességgel készülő belső felmérései is. Az egyik befolyásos fideszes erre utalva úgy fogalmazott: eljött az idő, hogy a Jobbiknak is komolyabban nekimenjenek. Az új választási plakát már ebbe a stratégiába illeszkedik.

Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója szerint érzékelték, hogy az elmúlt időszakban több fideszes politikus támadta vagy kritizálta a Jobbikot. Válaszlépéseket nem terveznek, ahogy Szabó írja, továbbra is a programjuk ismertetését fogják folytatni, „nem mennek bele abba a sárdobálási versenybe, amely a Fidesz és az MSZP között zajlik”.

A hirdetés azt is jelzi, hogy a Fidesz kampánya a következő hetekben még hangsúlyosabban épül Orbánra. A Fidesz mérései szerint ugyanis Orbán Viktor népszerűsége nagyobb, mint a párté, ezt pedig a kampánystáb megpróbálja kihasználni. Többek között azzal, hogy a kormányfő kampánykörútját úgy tervezték meg, hogy Orbánt azokba a választókerületekbe küldik el, ahol a kormánypárt a legnehezebb helyzetben van, vagy pedig kevésbé ismert a jeöltje.