Még a híveinek többsége is vitára küldené Orbánt

Vágólapra másolva!
Az emberek masszív többsége indokoltnak tartja, hogy legyen miniszterelnök-jelölti vita, habár Orbán Viktor kormányfő eddig elzárkózott ez elől. Még a fideszesek között is többen vannak, akik szerint Orbánnak vitáznia kellene. A szűk többség szerint Orbán fél, hogy a kormányzása miatt kellemetlen kérdéseket kapna, de nem sokkal vannak kevesebben, akik szerint Orbán biztos a győzelmében, ezért megengedheti magának, hogy ne álljon le vitatkozni.
Vágólapra másolva!

Még a Fidesz-KDNP pártszövetség híveinek többsége is úgy véli, fontos lenne, hogy még az április 6-i választások előtt megtartsák a miniszterelnök-jelöltek vitáját, derül ki a Republikon Intézet és az Ipsos közös felméréséből.

Az eredményeket ismertető Hvg.hu arra emlékeztet, hogy Orbán Viktor kormányfőt hárman is nyilvános vitára hívták ki, Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, Schiffer András, az LMP társelnöke, valamint Vona Gábor Jobbik-elnök, Orbán azonban egyikükkel sem vitázik, eddig legalábbis egyiküknek sem mondott igent.

A teljes népességen belül 62 százalék azoknak az aránya, akik szerint fontos lenne a választás előtt vitát rendezni. A pártszimpátia jelentősen befolyásolja a véleményt. Az LMP-sek 83, a Kormányváltók Szövetsége nevű szerveződés (amelyet az MSZP, az Együtt-PM, a Demokratikus Koalíció és a Magyar Liberálisok Pártja alkot) támogatóinak 80 százaléka látna szívesen vitát. A fideszesek 53 százaléka szerint Orbán Viktornak ki kellene állnia vitára. A jobbikosok és a bizonytalanok között 61-62 százalék ez az arány.

Megkérdezték azt is, hogy az emberek szerint miért nem áll ki vitára Orbán. A válaszadók megosztottak ebben a kérdésben: kicsivel több, mint a felük szerint Orbán fél, hogy kellemetlen kérdésekről, ügyekről kellene vitába bonyolódnia. Csak valamivel vannak kevesebben azok, akik úgy vélik, hogy a kormányfő biztos a győzelmében, ezért megengedheti magának, hogy elkerülje a vitát.

A legtöbben a kétszereplős, Orbán–Mesterházy-vitát akarják látni, valamivel kevesebben vannak a négyszereplős vita hívei.

A különböző szavazótáborok lényegében egyetértenek abban, hogy a három legfontosabb téma, amelynek mindenképp elő kéne kerülnie, a munkahelyteremtés, az egészségügy és a szegénység kérdése. Ugyanakkor a legnagyobb különbség a Fidesz és a Kormányváltók, illetve az LMP-szavazói között a paksi beruházás kérdésében tapasztalható: ez a téma az ellenzéki szavazók számára egyértelműen kiemelt ügy, míg a kormányt támogatók inkább kerülnék, írja a Hvg.hu.