Több mint egymillióba kerül a TEK és a rendőrség rossz döntése

Vágólapra másolva!
Két ártatlan embert néztek rablónak, és megbilincselték őket a nyílt utcán. A rendőrséggel együtt kell fizetniük.
Vágólapra másolva!

Kártérítésre kötelezte szerdán a Győri Ítélőtábla a Terrorelhárítási Központot (TEK) és az Országos Rendőr-főkapitányságot egy jogellenes intézkedés miatt – írja a Kisalföld.

A rendőrség operatív nyomozást folytatott egy csoportos rablás ügyében, és a megfigyelt címen egy olyan férfit láttak közeli hozzátartozójával, akinek fizikai adottságai igen hasonlítottak az erőszakos rablóéra. Emellett az is megtévesztette őket, hogy ugyanolyan autóval jöttek, mint akit kerestek. Az intézkedéssel megbízott terrorelhárítók megbilincselték a két gyanútlan járókelőt, a fejükre csuklyát húztak, a földre szorították őket a nyílt utcán.

Miután a magát igazoló hozzátartozó nem szerepelt a körözötti listán, szabadon engedték, a rablónak nézett férfi azonban csak a lakásán tudott igazolványt mutatni, majd bevitték a kapitányságra, és négy óra elteltével engedték el.

A polgári perben arra hivatkozva kértek kártérítést, hogy horzsolások lettek a testükön, szorongtak, megalázottnak érezték magukat az emberek előtt zajló intézkedés alatt. A rablónak nézett férfi 1 millió forintot, társa félmilliót követelt, a Tatabányai Törvényszék pedig félmillió-félmillió forintos kártérítést állapított meg nekik azzal, hogy az ORFK és a TEK ezt egyetemlegesen fizeti meg (vagyis úgy osztoznak a költségen, ahogy jónak látják).

A rendőrség és a TEK a szolgálati szabályzatra hivatkozott: az intézkedést ilyenkor be kell fejezniük. Egy igazolvány még nem döntő jelentőségű, és túl nagy a kockázata annak, hogy egy erőszakos bűnözőt engednek szabadon, mielőtt bizonyosan meggyőződnek a személyazonosságáról. Hozzátették: ehhez elő kellett állítani, s végül beszélni a tanúkkal.

A Győri Ítélőtáblán dr. Havasiné dr. Orbán Mária tanácsa kimondta: az egész eljárás jogszerűtlen volt, mivel ártatlan emberekkel szemben történt. Ezért a rablónak nézett ember kártérítését 750 ezer forintra emelte, miközben a társának félmillió forintot ítélt meg, és a törvényes kamat megfizetésére is kötelezte a szerveket. Az ítélet jogerős.

(Cikkünkben korábban a Kisalföld cikke nyomán tévesen az szerepelt, hogy minkét embernek 750 ezer forintos kártérítést kell fizetni. A tévedésért olvasóink és az érintettek elnzését kérjük.)