Külügyminisztérium: Abszurd javaslat Ukrajna felosztása

Vágólapra másolva!
Magyarország nem is válaszol az orosz duma alelnökének terveire, aki nekünk adná Kárpátalját.
Vágólapra másolva!

Abszurd az a javaslat, amelyet Vlagyimir Zsirinovszkij orosz politikus tett Ukrajna felosztására – mondta Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője.

A TVP1 lengyelországi tévé hétfőn közölte, hogy a radikális megnyilvánulásairól és kirohanásairól ismert, populista Vlagyimir Zsirinovszkij "hivatalos" levelet küldött a három közép-európai országnak, amelyben azt a tervét vázolta, hogy népszavazás után egy ukrajnai megye Romániához, Kárpátalja Magyarországhoz, öt megye pedig Lengyelországhoz csatlakozzon.

Vlagyimir Zsirinovszkij valóban küldött levelet a moszkvai magyar nagykövetségre, amelyben vázolta ezt a tervét. Zsirinovszkij – aki az orosz duma alelnöke is – az Oroszországi Liberális Demokrata Párt frakcióvezetőjeként írta alá a javaslatot, és a politikus egyébként sem az orosz kormány képviselője – mondta a Külügyminisztérium sajtófőnöke.

Magyarország ezt a felvetést abszurdnak tartja, Budapest nem is reagál rá hivatalosan. A javaslat megkérdőjelezi Ukrajna területi épségét, amely mellett Magyarország az elmúlt időszakban több alkalommal is nagyon határozottan kiállt – mondta Kaleta Gábor.