Kilép a Mazsihisz a Sorsok Háza testületéből

Vágólapra másolva!
A holokauszt-emlékév után most a józsefvárosi pályaudvarra tervezett Sorsok Háza projektből is kilép a Mazsihisz. Hónapok óta nem tudnak megegyezni a kormánnyal a vitás kérdésekben. Schmidt Mária a projekt vezető válaszlevelében azt üzente: még mindig várja Heisler bocsánatkérését korábbi vádaskodása miatt, ha ez megtörténik, az alkalmat teremthet az újrakezdésre.
Vágólapra másolva!

Távozik a Mazsihisz elnöke a Sorsok Háza nemzetközi tanácsadó testületéből - írja a Népszabadság online oldala.

Kilépéséről Heisler András levélben tájékoztatta Schmidt Máriát. Indoklása szerint a józsefvárosi projekt szemléletéről és a kiállítás forgatókönyvéről a Mazsihisznek máig nincs információja, a megkeresésekre nem kapott érdemi választ. A Sorsok Háza leállításáról szóló közgyűlési határozathoz szerinte Schmidt Mária „együttműködési készségének teljes hiánya” vezetett. A Mazsihisz – mint Magyarország legnagyobb zsidó szervezete – nem támogatja a projektet.

Heisler a Népszabadság kérdésére azt mondta: eldőlt az is, hogy nem írnak választ Orbán Viktornak, tudomásul veszik a miniszterelnöki levélben foglaltakat. (Orbán korábban azt írta a szervezetnek, hogy a kampány miatt jobbnak látja, ha a vitatott kérdésekről húsvét után egyeztetnek).

Schmidt Mária a lemondást "nem csekély értetlenséggel", de tudomásul vette, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: 2013 szeptemberétől többször tájékoztatta Heisler Andrást a tervezési munkálatokról, amelyeket az a projektindító nyilatkozat alapozott meg szellemileg, amelyet a Mazsihisz elnöke is ellátott kézjegyével.
Schmidt Mária értetlenségének adott hangot a Sorsok Házával kapcsolatban a Mazsihisz által tanúsított türelmetlenséget illetően, "főképp annak fényében, hogy a Mazsihisz patronálta Páva utcai dokumentációs központ tervezési munkafolyamata hosszú éveket vett igénybe", miközben megfeszített tempóban dolgoztak és dolgoznak azon, hogy bemutathassák a kiállítás forgatókönyv-tervezetét, amely még nem áll készen.

Utalt arra: emiatt és Orbán Viktor miniszterelnök Heisler Andrásnak írt levelének szellemében halasztották el februárra tervezett beszámolójukat, és április végén, pészah és húsvét után szeretnének megtartani a testület tagjainak. "Ha addigra elkészülünk a forgatókönnyel, az oktatási program tervezetével és a bemutatóhoz szükséges makettekkel, az minden kétséget kizáróan világbajnok teljesítmény, főleg ha a Páva utcai előkészületek fent említett időigényét veszem figyelembe!" - fogalmazott.

Schmidt Mária jelezte Heisler Andrásnak azt is, hogy "a mai napig nem követte őt meg" a Mazsihisz január 21-i sajtótájékoztatóján elhangzott "tűrhetetlen hangnemű sértésekért és vádakért", akkor a Mazsihisz által felkért szakértő holokauszttagadónak minősítette és egy nyilvánosház vezetőjéhez hasonlította. Hozzátette: most is várja Heisler András bocsánatkérését, "mely gesztus alkalmat teremthet az újrakezdésre".

A Mazsihisz még február elején döntött arról, hogy a szervezet nem vesz részt a holokauszt-emlékév kormányzati programjaiban, ha a kormány nem teljesíti három követelésüket. Ezek: Szakály Sándor menesztése a Veritas Intézet éléről, amiért a történész idegenrendészeti eljárásnak nevezte a zsidók deportálását Kamenyec-Podolszkijba, a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű építésének leállítása, valamint egyeztetés a Sorsok Házától.

A kormány és a zsidó közösségek közötti konfliktusrólitt olvashat részletesebben.