Index: 26 nyomozás indult választási csalás gyanúja miatt

Vágólapra másolva!
Pest megye a rekorder kilenc rendőrségi eljárással. Részleteket nem árult el a hatóság.
Vágólapra másolva!

Huszonhat választási csalási ügyben nyomoz a rendőrség országszerte, írta az Index a kérésükre elküldött rendőrségi összesítésre hivatkozva. A legtöbb, kilenc nyomozás Pest megyében folyik, a második helyen Csongrád és Komárom-Esztergom megye áll három-három nyomozással. A lap hozzáteszi, hogy ehhez jöhet még az MSZP egy csütörtöki feljelentése, amely tíz törpepárt 8-10 ezer hamisnak tűnő aláírásáról szól.

A cikk emlékeztet arra: hétfőn a MOST Mozgalom aktivistája tett feljelentést a rendőrségen: állítása szerint látta, ahogy halomban álltak a másolásra váró ajánlóívek a Magyarországi Cigány Párt irodájában. Feljelentést tett csütörtökön az Új Ász lap is, állításuk szerint egy olyan e-mail jutott a birtokukba, amelyet az egyik kis párt munkatársa írt több tucat jelöltjének. Ebben címlistát ígért nekik, hogy abból másoljanak át neveket a saját íveikre, hogy meglegyen az 500 ajánlás. A cikk szerint a címlista meg is érkezett. A lap megkeresésére az érintettek tagadták a dolgot.

Korábban Mohácsról, Paksról és Hódmezővásárhelyről érkeztek hírek rendőrségi nyomozásról.

Az állítólagos csalások lényege, hogy a pártok egyes hírek szerint egymás között adták-vették, másolták az aláírásokat és személyes adatokat a jelöltállító ívekre, hogy ezzel összejöjjön az ötszáz szignó. Valójában viszont ezek nem valódi ajánlások a gyanú szerint, hiszen akinek a neve ott szerepel, az soha nem támogatta a párt jelöltjét. Mindez azért lehetett fontos a kis pártoknak, mert minél több jelöltet állít egy párt, annál több állami támogatást kap.