Hétfőn is viharos széllökések várhatók

Vágólapra másolva!
Ma országszerte károkat okozott a szél, a Császár-Komjádi uszoda tetejét is megbontotta. Hétfőn újra számítani kell viharos széllökésekre, de 90 kilométer/órát meghaladó széllökés már nem valószínű.
Vágólapra másolva!

Országszerte 200 beavatkozást hajtottak végre a viharos szél okozta károk miatt a tűzoltók vasárnap, de személyi sérülésről nem kapott bejelentést a katasztrófavédelem - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtószóvivője az MTI-t. Hajdú Márton elmondta, hogy jellemzően fákat döntött ki, házak tetőszerkezetét bontotta meg a viharos szél országszerte.

Délután 5 óráig 60 riasztást kaptak a tűzoltók Budapesten. Huszonhat fa dőlt ki, illetve 34 egyéb kárt okozott a viharos szél. A többi között cserepeket sodort le háztetőkről, illetve irodaházak szigetelését bontotta meg. Tűzoltóknak kellett beavatkozniuk, miután a viharos szél közel 10 négyzetméteren megbontotta a Császár-Komjádi Sportuszoda tetejét vasárnap este Budapesten.

Az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében az éjféli órákig helyenként 90-95 kilométer/óra körüli széllökések is lehetnek. Hajnalban átmenetileg kissé gyengül a szél, majd hétfőn délutánig az ország északnyugati és középső részén újra számítani kell viharos széllökésekre, de 90 kilométer/órát meghaladó széllökés már nem valószínű – írta az Országo Meteorológiai Szolgálat.

A várható viharos szél miatt Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém és Pest megyére, valamint Budapestre adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Ezzel együtt az előrejelzés szerint délnyugaton, nyugaton szinte zavartalan napsütés ígérkezik, legfeljebb északkeleten fordulhat elő egy-egy helyen futó zápor. Az éjjel plusz 4 és plusz 10 Celsius-fok közötti hőmérséklet várható, de azokon a területeken, ahol éjszaka is lesz szél, 11, 12 fok körül alakul. Nappal 15 és 21 fok közötti csúcshőmérséklet várható.