Vágólapra másolva!
Nem marad örökre titokban, mire költik az állami kampánytámogatásokat a pártok és a jelöltek. A törvény szerint a választást követő 60 napon belül a Magyar Közölönyben nyilvánosságra kell hoznia mindenkinek, hogy mire mennyit költött. A parlamentbe jutó jelölteket kötelezően ellenőrzi az Állami Számvevőszék, a többieket csak külön kérelemre.
Vágólapra másolva!

Minden jelöltnek és jelölőszervezetnek "hatvan napon belül a Magyar Közlönyben nyilvánosságra kell hoznia a választásra fordított állami és más pénzeszközök, anyagi támogatások összegét, forrását és felhasználásának módját" - fogalmaz a kampányfinanszírozásról szóló törvény. Az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) ráadásul az elszámoláshoz csatolni kell az összes kifizetést igazoló bizonylat másolatát is (ezt az eredmény jogerőre emelkedése után 15 napon belül kell megtenni).

Az ÁSZ a parlamenti képviselővé járó jelöltek költését hivatalból ellenőrzni, a többiekét viszont csak külön kérelemre. A választások után három hónapig kérhet bárki ilyen ellenőrzést egy jelöltnél, de ehhez egy úgynevezett "bizonyítási indítványt" is be kell nyújtani. Azt nem részletezi a törvény, mit kell írni egy ilyen indítványba.

Ha valaki nem számol el, vagy az ÁSZ nem talál valamit rendben, a jelöltnek vagy a pártnak a nem megfelelően elszámolt támogatás kétszeresét kell visszafizetni. Az ÁSZ a törvény szerint különösen azt ellenőrzi, hogy a jelölt és a párt a pénzt kampányra költötte-e, a törvényeknek megfelelnek-e a számlák, és kincstári kártyával, átutalással fizetett-e a jelölt (a készpénzes fizetés ugyanis ki van zárva).

Az idei választásokon az 1559 jelölt egyenként 1 millió forintot kap az államtól a kampányra. Ezt csak akkor kell visszafizetni, ha a jelölt nem éri el a választásokon a 2 százalékot. Az országos listát állító 18 párt szintén kap pénzt attól függőne, hány egyéni jelöltje van. Ezt a támogatást akkor sem kell visszafizetni, ha egyetlen szavazatot sem kap a párt április 6-án. A törvényi szabályozás tehát gondoskodik arról, hogy adott esetben minden egyes állami támogatásból elköltött forint sorsát megtudjuk, azt azonban nem ellenőrzi az ÁSZ, ha valamit nem ebből a keretből költ el a párt.

Ennyi pénz jár az országos listáért

- 53 egyéni jelölt állításáig 149 millió,
- 54-79 jelölt esetén 298,5 millió,
- 80-105 jelölt esetén 447,75 millió,
- 106 jelölt esetén 597 millió forint.