Felfüggesztett börtönt kapott a rendőröket elütő görög férfi

Vágólapra másolva!
Az autópálya belső sávjában megállt, a kiérkező rendőrök elől bezárkózott, majd gázt adott és két rendőrt elsodort egy görög férfi még február elején. Két év börtönt kapott öt évre felfüggesztve, és öt évre ki is utasították az országból.
Vágólapra másolva!

Jogerősen két év, öt évre felfüggesztett börtönre ítélte szerdán a Szegedi Járásbíróság azt a görög sofőrt, aki járművével február 3-án az M5-ös autópályán elsodort két rendőrt, aki igazoltatni akarta őt. A bíróság az 53 esztendős férfit öt évre kiutasította Magyarországról és két évre eltiltotta a gépjárművezetéstől. A sofőrt hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság.

A férfi az M5-ösön ment Budapest felé, amikor a másik oldalon várakozó görög kamionosokat vett észre. Hogy beszélni tudjon velük, megállt a belső sávban. Az autópálya-rendőrség egyik arra haladó munkatársa ezt látva felszólította a férfit, hajtson tovább, majd amikor észrevette, hogy a vádlott kocsijának egyik kereke defektes, leállította az autót, és megpróbálta igazoltatni a sofőrt.

A vádlott azonban nem adta át okmányait, és bezárkózott autójába. A helyszínre érkező két határrendész is próbálta meggyőzni a görög férfit, ám ő hirtelen hátratolatva, majd balra egyenesen kivágva megkísérelt elhajtani. A manőver közben elsodort két rendőrt, egyikük a sztráda közepére repült, másikukat pedig - akinek fegyvere markolatával sikerült betörnie a vezető oldali ablakot –métereken át vonszolta magával a jármű. Ez a rendőr végül berepült a két útpályát elválasztó szalagkorlát alá, ő könnyebb sérüléseket szenvedett. Társa nem sérült meg.

A vádlottat végül két kilométeres üldözés után tudták megállítani, miután járművével nekiütközött az egyik járőrautónak. A történtek egy részét rögzítette a röszkei határátkelőhely hőkamerája, a felvételeket levetítették a tárgyaláson.

A bíró az ítélet indoklásánál kifejtette, hogy a rendőrök intézkedése jogszerű és szakszerű volt, kötelességük volt a megkezdett intézkedést befejezni és a vádlottat föltartóztatni. A tárgyaláson zavartan viselkedő vádlott ártatlannak vallotta magát, azt állította, nem sodort el senkit, a rendőri intézkedésnek pedig félelmében állt ellen, illetve azért, mert "a járőrök viselkedése nem volt megfelelő".