Elnökével is szembement az Alkotmánybíróság a választási plakátok miatt

Vágólapra másolva!
Visszautasította az AB a villanyoszlopos kampányolás tiltása miatti panaszt. A szűk többséggel elfogadott határozathoz hét alkotmánybíró is különvéleményt csatolt.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybíróság (AB) visszautasította a villanyoszlopokon elhelyezett plakátok tiltása miatt kedden benyújtott alkotmányjogi panaszt. A döntést szűk többséggel hozták meg, és hét alkotmánybíró is különvéleményt fűzött a határozathoz.

A panaszt a PM-es Karácsony Gergely tette, miután a budapesti 13-as számú választókerületi bizottság szerint jogsértő volt egy villanyoszlopon elhelyezett választási plakát. Az ügyben másodfokon eljáró Nemzeti Választási Bizottság (NVB), majd a Kúria is helybenhagyta a döntését.

Karácsony Gergő azt kifogásolta, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága szerinte kormányrendeleti szabályozással nem korlátozható. Az AB nyolc-hét arányban elfogadott határozata szerint az indítvány nem tartalmaz alkotmányjogilag értékelhető indokolást, és nem teljesültek a törvényben megkívánt formai feltételek.

A határozathoz különvéleményt fűzött a testület elnöke, Paczolay Péter, aki nem ért egyet az alkotmányjogi panasz visszautasításával, a panasz szerinte megalapozott. Szerinte a plakátok a választási eljárási törvényben szereplő korlátozások mellett bárhol elhelyezhetők.