Vágólapra másolva!
Március 29-én lesz a következő Békemenet, amely egybeolvad a Fidesz kampányzáró rendezvényével. A szervezők ugyanakkor továbbra is civileknek tartják magukat.
Vágólapra másolva!

Minden eddiginél nagyobb lesz a március 29-re tervezett Békemenet, Széles Gábor szerint akár egymillióan is kilátogathatnak a kormány és a Fidesz melletti szolidaritási megmozdulásra. A szervezők azt mondták, hogy az egymilliós számot a saját becsléseikre alapozzák, bár azt nem közölték, hogy pontosan milyen módon készült ez a számítás.

Balról jobbra: Fricz Tamás, Bayer Zsolt, Csizmadia László, Széles Gábor, Bencsik András, Stefka István – A szervezők Fotó: Bácsi Róbert László - Origo

A felvonulást úgy tervezték meg, hogy az a Fidesz kampányzáró nagygyűlésén érjen véget, de a szervezők szerint "ettől mi még civilek vagyunk". Csizmadia László, Bencsik András, Stefka István, Fricz Tamás, Széles Gábor és Bayer Zsolt újságírói kérdésekre válaszolva elmondta: semmilyen együttműködés nincs a Fidesz kampánystábja és a Civil Összefogás Fórum között, egyszerűen úgy szervezik a következő Békemenetet, hogy a résztvevők Orbán Viktor beszédéről és a Fidesz-nagygyűlésről se maradjanak le, hiszen úgyis azonos a két rendezvény célközönsége.

A sajtótájékoztató elején Csizmadia László, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) elnöke ismertette a március 29-i Békemenet útvonalát: a résztvevők fél kettőig gyülekeznek a Kossuth téren, onnan pedig az Alkotmány utcán, a Bajcsy-Zsilinszky úton, majd a Nagykörúton vonulnak az Oktogonig, majd pedig az Andrássy úton a Hősök terére mennek, ahol csatlakoznak a Fidesz kampányzáró nagygyűléséhez.

Fricz Tamás és Bayer Zsolt Fotó: Bácsi Róbert László - Origo

Bayer, Fricz, Bencsik és Stefka a későbbiekben a Békemenet és az áprilisi országgyűlési választás tétjéről beszélt. Elhangzott, hogy szerintük végre le kell számolni az MSZP által átmentett kádárizmus hagyományaival, be kell fejezni a rendszerváltást, valamint ki kell nyilvánítani, hogy a mindenkori politikai elit semmit nem tehet ezentúl a civilek nélkül. Fricz a kádárizmushoz kötötte a az erkölcsi nihilizmust, a korrupciót és "a seggnyalás művészetét" is. Bayer szerint a magyar baloldal is jól jár azzal, ha április 6-án a Fidesz nyer, mert akkor elindulhat az ellenzékben is a megtisztulás, „melynek végén politikai hullákon kívül senki nem marad majd a porondon”. Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője továbbment: ő tudni vélte, hogy ha április 6-án nem a Fidesz nyer, akkor megakad a magyar polgárosodás. Szerinte még legalább nyolcciklusnyi Fidesz-kormányzásra lenne szükség.

A Gellért Szállóban rendezett sajtótájékoztatón több újságíró is rákérdezett, hogy pontosan milyen kapcsolat van a Fidesz és a CÖF között. Csizmadia László szerint semmilyen, ők egyszerűen csak szeretnék segíteni a kormányt és a kormánypártokat. „Ezért jöttünk létre” – mondták. Fricz Tamás pedig arról beszélt, hogy ez egyszerűen a CÖF által felvállalt értékekről szól, ettől még nem kell politikai bélyeget nyomni a kezdeményezésükre.

Széles Gábor, Bencsik András, Stefka István Fotó: Bácsi Róbert László - Origo

Kampányköltéseikről azt mondták, hogy a CÖF nem egyeztet a Fidesz kampánystábjával, bohócos plakátjaikkal egyszerűen azt szeretnék megmutatni, hogy szerintük mennyire lejáratták magukat az 2010-et megelőző nyolc év kormányzati politikusai. Arról azonban, hogy mindez mennyibe kerül, semmit nem árultak el. Csizmadia szerint az alapítvány a törvényi előírásoknak megfelelően és időben fog majd elszámolni. Annyit viszont hozzátett, hogy a Transparency International kimutatása, miszerint 570 milliót költöttek a Fideszt segítő kampányra, nagyon messze áll a valóságtól. „Simon Gábor a 240 milliójával bőven lekörözne bennünket” – mondta.

Pedig a CÖF bohócos plakátjai tökéletesen illeszkednek a Fidesz kampánystratégiájába, a Fidesz és a kormány hirdetései ugyanis inkább pozitív üzeneteket használnak, a CÖF pedig az ellenzék lejáratására koncentrál.