Alig volt pénz a bissaui útlevéllel nyitott számlákon

Vágólapra másolva!
A Magnetbank megerősítette, hogy kilenc számlát nyitottak náluk bissaui útlevéllel, de azt nem árulhatják el, hogy kiknek a nevén vannak a számlák. A számlákat az elmúlt fél évben nyitották, és nem volt rajtuk pénzmozgás.
Vágólapra másolva!

Igazak azok a sajtóhírek, amelyek szerint kilenc bissaui-guineai útlevéllel nyitott számla van a Magnet Bankban, ez derül ki a bank közleményéből, amelyben azt hangsúlyozzák: a számlák nyitása során semmilyen szabálytalanság nem történt. Az Index szerdán arról írt, hogy Simon Gábor mellett további nyolc magyar állampolgárnak volt bissau-guineai útlevélre nyitott számlája a Magnet Bankban. A lap szerint előkerült többek között Fürst György, korábbi VI. kerületi szocialista alpolgármester számlája is.

A bank azt írja, a banktitok miatt nem tudják megerősíteni, hogy Simon Gábor az ügyfelük, de összevontan tudnak a bank bissaui ügyfeleinek számlanyitási és tranzakciós szokásairól nyilatkozni.

A bank közleményéből az derül ki, hogy ezt a kilenc számlát 2013. novembere és 2014. februárja között nyitották. A bankban lehetőség van arra, hogy az interneten elindított számlanyitás után a bankfiókban vagy előre egyeztetett helyszínen fejeződjön be a számlanyitás. A kilenc számla közül nyolcat bankfiókban nyitottak meg, egynél pedig egy külső helyszínen végezték el az ügyfél azonosítását.

A bank szerint a számlákat nem hamisított útlevelekkel nyitották. A nyolc bissaui számla tulajdonosai a számlanyitáskor befizették a szokásos minimális nyitó egyenleget (10-20 ezer forintot), majd ezt követően a számlákon semmilyen jelentős összegű tranzakciót nem végeztek. Sem készpénzben, sem átutalással nagyobb összegű tranzakció ezeken a számlákon nem volt.

A bank az eljárás során együttműködött a magyar hatóságokkal, minden információt megadtak nekik. Eddig az EU diszkriminációellenes szabályai alapján nem tilthatták meg, hogy akármelyik ország útlevelével ne lehessen számlát nyitni, de az ügyből tanulva jelentős szigorításokat vezettek be. A Transparency International legfrissebb korrupciós jelentésében "bizonyos helynél rosszabb pozíciójú országok esetében (ebbe Bissau-Guinea is beleesik)" a leendő ügyfeleknek a mostaninál sokkal részletesebb kérdésekre kell választ adniuk a jövőben. "A szigorítással persze sújtjuk a jóhiszemű ügyfeleket – például a hazánkban tanuló diákokat –, viszont a jövőben nagyobb biztonsággal tudjuk megakadályozni, hogy rosszhiszemű ügyfelek számlát nyissanak."

Simon Gábor volt MSZP-s politikust március 10-én vette őrizetbe az ügyészség, miután kiderült, hogy több százmillió forintot rejtegetett egy osztrák bankszámlán. Az ügyészség azzal is meggyanúsította, hogy egy dél-afrikai országban kiállított, saját személyi adatait tartalmazó, hamis útlevelet szerzett, majd megkereste egy korábbi ismerősét, aki a hamis útlevél felhasználásával kérésére egy magyar banknál számlát nyitott. Az ügyészség szerint ezzel felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével gyanúsítható.