Vágólapra másolva!
1500-nál több egyéni jelölt lesz az április 6-i választásokon, választókerületenként átlagosan 14-en indulnak - derül ki a valasztas.hu legrfissebb adataiból. 19 párt biztosan tud országos listát állítani, de ez a szám még növekedhet, ahogy összesítik az adatokat. A Nemzeti Választási Iroda vezetője szerint hatalmasak lesznek a szavazólapok, és bár több fülkét állítanak fel, lassú lesz a voksolás, és az eredményekre is többet kell várni.
Vágólapra másolva!

Csütörtök éjfélig a választási irodáknak ellenőrizniük kellett a jelöltek ajánlásait, így péntekre kiderült, hogy több mint 1500 egyéni jelölt indul az április 6-i választáson. A péntek délelőtti adatok szerint az ország 106 egyéni választókerületében 1559 egyéni jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok, de az adatok még nem véglegesek, mert nem minden választási iroda rögzítette még a csütörtök estig meghozott döntéseket.

A Nemzeti Választási Bizottsághoz ráadásul már több mint 300 fellebbezés érkezett az egyéni jelöltek nyilvántartásba vételéről szóló egyéni választókerületi választási bizottsági határozatok ellen, ezek egy részét az NVB péntek délutáni ülésén veszik napirendre.

Átlagosan 14 jelölt

Átlagosan 14 jelölt lesz egy választókerületben, de körzetenként változik, hányan lesznek a szavazólapon. Budapest 1. választókerületében (I. és V. kerület) például csak öten lesznek a szavazólapon, de Baranya megye 4. választókerületében, Szigetváron 28 jelölt indul. Ez utóbbi például olyan körzet lehet, amelyről Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője korábban azt mondta, hogy négy A4-es lap hosszúságú is lehet a szavazólap. Négy jelölőszervezetnek sikerült mind a 106 választókerületben jelöltet állítani: A Fidesz-KDNP-nek, az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP-nek, a Jobbiknak és az LMP-nek.

Kedden kiderült, hogy 31 párt kérte, hogy vegyék nyilvántartásba az országos listáját, péntekre eldőlt, hogy nem lesz meg mindenkinek a szükséges számú jelöltje (27 egyéni jelölt kell kilenc megyében és Budapesten). Eddig a Fidesz-KDNP, a baloldali Összefogásként ismert Kormányváltás, a Jobbik, az LMP, a Munkáspárt és a Haza Nem Eladó Mozgalom Párt listáját hagyták jóvá, de a valasztas.hu péntek déli adataiból az látszik, hogy 19 párt biztosan teljesíti a feltételeket.

81 nyilvántartásba vett jelöltje a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek, illetve a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának, a Seres Mária Szövetségeseinek, illetve a Haza nem eladó mozgalom pártnak 66, a Magyarországi Cigánypártnak 60, az Összefogás Pártnak 59, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért pártnak 57 hivatalos jelöltje volt péntek délben.

Több fülke kell

Pálffy Ilona péntek délelőtti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a sok jelölt és a nagyobb szavazólapok miatt várhatóan hosszabb időt vesz igénybe a voksolás, a jelölt megtalálása a szavazólapon. Több szavazófülkére lesz szükség, és a sokjelöltes körzetekből lassabban érkeznek majd be az adatok a választás éjszakáján - tette hozzá. Pálffy azt mondta, hogy a választási iroda arra készül, hogy a szavazókörökben kifüggesztik a szavazólapok kinagyított képét a választópolgárok könnyebb tájékozódása érdekében.

Az NVI vezetője szerint problémát jelent, hogy az országos listás szavazólapon sok párt fog szerepelni, az NVB döntését várják arról, hogy egy vagy két sorban legyenek a listák felsorolva. Pálffy Ilona szavai szerint hosszú, "kígyóformájú" lesz várhatóan az országos listás szavazólap, minden egyes listának ötcentis helyen kell elférnie, a listát állító jelölőszervezetek pedig egy 20x40 milliméteres helyen tüntethetik fel az emblémájukat. Pálffy a héten már beszélt arról, hogy félő, hogy akkora lesz a szavazólap, hogy alig fér be a fülkébe.

Az NVI vezetője egy újságírói kérdésre azt mondta, a választás lebonyolítása még így, a megnövekedett költségekkel is benne lesz a tervezett 6-6,5 milliárd forintban. Megjegyezte: az egyfordulós választás az átjelentkezés és a határon túliak levélben szavazásának lehetővé tétele miatt körülbelül annyiba kerül, mint amennyibe a 2010-es kétfordulós voksolás.