Bármilyen plakátot kirakhat az önkormányzat, az nem kampány

Vágólapra másolva!
Mégsem tilos minden lámpaoszlopon a hirdetés, a Közigazgatási és Igazaságügyi Minisztérium szerint zárt köztereken lehet plakátokat kitenni a villanyoszolopkra. A minisztérium ezt azután közölte a Kreativ.hu-val, hogy Salgótarjánban az önkormányzat lámpaoszlopon tájékoztatott az elért eredmény. A KIM azt is közölte, hogy az önkormányzati hirdetés a kampányban sem minősül választási hirdetésnek.
Vágólapra másolva!

Salgótarjánban múlt héten úgy adtak át egy új közteret, hogy a lámaposzlopokra akasztották az önkormányzat hirdetéseit. A plakátok a Salgótarjánban megvalósuló fejlesztéseket és beruházásokat mutatják be 2007 és 2013 között, és a Fidesz Kelet-Nógrád Facebook oldalán látható, hogy a plakátok narancssárgák, és a Fidesz arculati elemeit használják.

A Kreativ.hu emiatt a plakátozás miatt kereste meg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot, mivel az elmúlt időszakban alkotott törvényekből és rendeletekből úgy tűnt, tilos lámpaoszlopra hirdetést kitenni. A kormánytöbbség ugyanis 2010-ben a közlekedési törvény módosításában betiltotta a lámpa- és villanyoszlopokon való reklámozást. Egy 2011-es rendelet azt azzal egészítette ki, hogy nemcsak a gazdasági reklámokat tiltotta be a közutak mellett, hanem azokat is, amelyek "alkalmasak ideológiák, elvek, értékek, elképzelések támogatásáról vagy elutasításáról való meggyőzésre". Az idén januárban pedig született még egy rendelet, amely tisztázza, hogy választási plakátokat sem lehet a villanyoszlopokra kitenni.

A KIM szerint a jelenlegi szabályozás szerint nem hibázott a salgótarjáni önkormányzat. A minisztérium ugyanis úgy értelmezi a jogszabályokat, hogy azok csak a gépjármű-közlekedéssel kapcsolatban érvényesek. "Így nyilvánvalóan nem vonatkoznak egy olyan közterületre, amelyen nincs gépjármű-közlekedés. Ilyen lehet például egy épületekkel határolt, díszburkolatos köztér, amely kizárólag a gyalogos közlekedés számára nyitott" - írta a KIM a Kreatív.hu-nak.

A KIM azt is hangsúlyozta, hogy mivel hivatalosan nem kezdődött el a kampány, a politikai tartalmú hirdetések semmiképp nem minősülnek választási plakátnak. A minisztérium szerint ráadásul az önkormányzat által közzétett információk "még a kampányidőszakban sem tekinthetők a politikai kampányhoz tartozó közléseknek", az önkormányzat ugyanis köteles biztosítani a gyors és pontos tájékozódást "különösen az állami és önkormányzati költségvetésre és annak végrehajtására, az állami és önkormányzati vagyon kezelésére, a közpénzek felhasználására és az erre kötött szerződésekre" vonatkozóan.

A KIM közleménye tehát két dolgot tisztáz: egyrészt a zárt köztereken mégis lehet hirdetni villanyoszlopokon, másrészt a választási kampányban az önkormányzati hirdetések nem minősülnek választási plakátnak.