Önt is beregisztrálhatják a kisebbségi választásra

Vágólapra másolva!
Egy egyszerű online regisztráció elég a kisebbségi választáshoz, ez viszont a Roma Sajtóközpont szerint biztonsági rést jelent a rendszeren. Ha valaki megszerzi az adatait, akár önt is beregisztrálhatják a kisebbségi választásra. A Roma Sajtóközpont szerint vannak is adatgyűjtő akciók.
Vágólapra másolva!

Visszaélésre ad lehetőséget a kisebbségi választási szabályozás – állította a Roma Sajtóközpont közleményében. 2014-től a bejegyzett 13 kisebbségnek is lehetősége lesz képviselőket küldeni az új országgyűlésbe, ehhez arra van szükség, hogy a választások előtt az adott nemzetiség tagjai regisztráltassák magukat.

Ez a regisztráció kezdődött el januárban, az űrlapokat a napokban postázta a Nemzeti Választási Iroda (NVI). Azonban nem csak papíron, hanem online is lehet regisztrálni, amihez szinte csak a lakcímkártyán található adatokra van szükség. A visszaigazolás kérhető más címre is, ez pedig azért problémás, mert egy csaló a lakcímkártya-adatok ismeretében bárkit beregisztrálhat kisebbségiként, a polgár csak a választóhelyiségben tudja meg. Kisebbségi választóként pártlistára nem lehet szavazni.

Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakértője szerint internetes regisztrációnál csak az a módszer éri el a minimális biztonsági küszöböt, ha az Ügyfélkapu-rendszeren keresztül történik a regisztrálás.

Listár Dániel, a Nemzeti Választási Iroda főosztályvezetője a Roma Sajtóközpontnak azt mondta, álláspontjuk szerint az online regisztráció esetén nem nagyobb a visszaélés lehetősége, mint a leveles változatnál.

A Roma Sajtóközpont szerint azonban máris vannak olyan esetek, amelyek során adatokat lophattak el csalók. Közleményük szerint több kisebbségi önkormányzat vezetője is jelezte feléjük, hogy az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) küldöttjének adták ki magukat ismeretlenek, és közfoglalkoztatási programokon gyűjtöttek adatokat. Munkaügyi segítséget ajánlottak, a részt vevő romákkal pedig kitöltettek űrlapokat. Soroksáron és Kispesten munkát ajánlottak embereknek, akik "készséggel kitöltötték és szignózták a kérdőíveket" – írták a közleményben. A Roma Sajtóközpont a közleménye szerint nem kapott érdemi válaszokat az ORÖ-től arra, hogy van-e közük az adatgyűjtéshez.