Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nyolcmilliárdra perlik a játéktermesek az államot

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 175 millió forintért fogadott ügyvédeket Fővárosi Törvényszék előtt zajló perben. Az állam sokat bukhat a játéktermek 2012-es bezárásán.
Vágólapra másolva!

Egy szerencsejáték-szervező cégcsoport több mint nyolcmilliárd forintra perelte be az államot, mert jogszabályok útján egyszerűen ellehetetlenítették a vállalkozásukat - írja a Blikk. A Fővárosi Törvényszék előtt zajló perben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az ország egyik legdrágább ügyvédi irodáját bízta meg, hogy a Markó utcai bírósági tárgyalásokon képviselje a tárcát. A Blikk úgy tudja, hogy a keretszerződés szerint 175 millió forintot fizethet a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodának a Németh Lászlóné miniszter vezette fejlesztési tárca. Az ügyvédi iroda egyik alapítójának és névadójának, Trócsányi Lászlónak jelenleg is fontos állami megbízatása van, párizsi nagykövetként képviseli az országot.

A nagy értékű megbízást, és a méregdrágán dolgozó ügyvédi irodára választását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azzal indokolta, hogy a kártérítési perben nyolcmilliárd forint tőke és annak kamatai a perérték. Az ügyvédi iroda a szükséges szakmai tudás és tapasztalat, többfajta jogterületen való jártasság alapján, pályáztatás útján kapott megbízást az alperes Magyar Állam képviseletére. A megbízási díjat a felek tárgyalásos úton, maximális keretösszegként határozták meg – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A Blikk kereste a cégcsoport tagjait és azok vezetőit, hogy mit remélnek a pertől, de az összes megadott telefonszámuk ki volt kapcsolva, a játéktermeik és irodáik be voltak zárva. Korábban Budapesten öt közepes méretű kaszinót működtettek, és több mint 150 munkatárs dolgozott náluk.

2012-ben először egy ötszáz-hétszáz százalékos adóemeléssel hozták lehetetlen közeli helyzetbe a játékgépes vállalkozásokat, akik pedig ezt túlélték, azok egy évvel később húzhatták le a rolót, mivel 2013-ra az összes nyerőautomatát betiltották, nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva. Azóta enyhült a szigor, újból kaszinókoncesszióra jelentkezhetnek a kiválasztottak. Összesen egy tucat nagy kaszinó nyílhat az országban, a koncessziók egy részét pályázat nélkül ítélheti oda Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy fideszes képviselők által benyújtott törvénymódosításnak köszönhetően – emlékeztet a lap.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről