Megmenekülhet még az egyik legismertebb LMP-s

Vágólapra másolva!
LMP-s források szerint egy határidő be nem tartása miatt csúszott le a párt egyik legismertebb arca, Vágó Gábor arról, hogy bekerüljön az új képviselőjelöltek köz. Elvileg nem lehetetlen ugyanakkor, hogy mégis elindulhasson.
Vágólapra másolva!

Az utolsó pillanatig nem döntötte el Vágó Gábor LMP-s parlamenti képviselő, hogy akar-e jelölt lenni, vagy sem a 2014-es választásokon, így kicsúszott a határidőkből. Utána viszont hiába volt egy próbálkozás a párt egyik legismertebb arcának megtartásáért, a párt nem volt hajlandó gumiszabályokat alkalmazni, értesült az Origo LMP-s forrásokból. Vágó Gábor egyelőre nem kommentálta mindezt.

Vida Attila, a párt választmányi titkára megkeresésünkre azt mondta, amikor a hétvégi kongresszuson kiderült hogy Vágó kicsúszott az időből, akkor felmerült, hogy módosítsák úgy a szabályokat, hogy Vágó még felkerülhessen a 30-as listára, és szavazhassanak róla. Ezt Schiffer András társelnök is szorgalmazta, Vágó Gábor viszont éppen saját maga ellen beszélve vetette fel, hogy kínos lenne egy "lex Vágó" a párt szabályzatában, úgyhogy ha módosítják is a szabályt, akkor is csak a jövőre vonatkozóan, hogy ez az ő ügyét már ne befolyásolja. Végül megszavazták a "lex Vágót", de a következő körben, a zárt választmányi ülésen már nem kapott támogatást a jelölés.

Vida Attila a zárt ülésre hivatkozva nem közölt információkat arról, hogy ott miért és kik döntöttek Vágó jelölésének ellenében. Egy pártbéli forrásunk ugyanakkor azt mondta, nem "politikai machinációkról", vagy személyes ügyről volt szó, egyszerűen nem akarta a választmány, hogy következmények nélkül semmibe lehessen venni a pártszabályokat. Ugyanez a forrás megerősítette Vidának azt a nyilatkozatát, hogy Vágó volt az, aki nem döntött időben.

Vida azt mondta, a jelölési szabályaik szerint még vannak elvi lehetőségek, hogy Vágó mégis listás képviselő legyen, ehhez a párt különböző döntéshozó szervezeteiben egy többlépcsős eljárásban, viszonylag magas támogatottsággal kell megszerezni a jelölést. "Hogy ezt a lehetőséget ki és hogyan akarja esetleg kihasználni a következő hetekben, arről nincs információm", mondta.

Schiffer András az MTI-nek ugyanerről azt mondta, a párt országos politikai tanácsa is ülésezik még a következő hetekben, onnan még érkezhetnek személyi javaslatok, akik még befutó helyekre kerülhetnek a listán. Az LMP pedig hivatalos nyilatkozatot adott ki, amelyben az áll, hogy "a párt jelöltállítási szabályzata szerint Vágó Gábor felkerülhet az országos listára, erről külön eljárás szerint a január végi kongresszus hozhat végső döntést".

Az LMP hivatalos kommunikációja szerint most hétvégén a jelöltállító folyamat első állomását tartották meg. A végleges országos lista három hét múlva lesz meg, akkor fogják ismertetni a párt 106 egyéni képviselőjelöltjét.

Vágó Gábor megkeresésünkre annyit mondott, még nincs itt az ideje a nyilatkozattételnek. Kérdésünkre, mikor keressük, azt közölte: "észre fogják venni, ha nyilatkozom".