Erősnek érzik magukat a szocialisták

Az MSZP évértékelő nagygyűlése a budapesti Sport Arénában
Vágólapra másolva!
Önbizalomtól duzzadó szocialisták tartották nagygyűlést szombaton a Papp László Sportarénában, amelyet teljesen megtöltött a közönség. Az MSZP-sek arról beszéltek, hogy ismét nyílttá vált a küzdelem, és képesek "elzavarni Orbánt", "véget vetni a szabadrablásnak" és leszámolni "Orbán perverz és gyilkos politikájával". Mesterházy azt ígérte, ő lesz a következő kormányfő, egy év múlva leszámol a gyermekéheztetéssel, és megkérdezik a népet a paksi bővítésről.
Vágólapra másolva!

Több jel is utalt arra, hogy az MSZP szombati nagygyűlése sokkal felszabadultabb lesz, mint az elmúlt években tartott rendezvények. A Papp László Sportarénába igyekvő különbusszal érkező több ezernyi szocialista bátran vonult az utcán MSZP-szegfűs kabátban, és a 75-ös trolin is hangosan tárgyalta két szimpatizáns, hogy "most aztán megmutatjuk Viktornak", egyáltalán nem titkolva, hová igyekeznek.

A nagygyűlésre reggel egy gyorsan lezavart kongresszussal hangoltak az MSZP-sek. A küldöttek egyhangúlag elfogadták a baloldali összefogás közös listáját, vagyis immár hivatalos, hogy az MSZP az Együtt-PM-mel, a DK-val és a Liberálisokkal vág neki a választásoknak. A listán pedig a sorrend most már biztosan a következő lesz: Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor és Szabó Tímea.

Mi volt az öt legmeglepőbb dolog a gyűlésen?

Mesterházy Attilát pedig 99,7 százalékos többséggel szavazták meg miniszterelnök-jelöltnek. Bár nem volt kérdés, hogy Mesterházynak és a közös listának meglesz-e a többsége, az arány azért figyelemre méltó, mert az előző kongresszuson csak 83 százalékos többséget kapott az országos lista.

Dagadó szocialista önbizalom

A délben kezdődött nagygyűlésen azután érzékelhető is volt a nagy felszabadultság és jókedv. A szimaptizánsok, akiket popszámokkal hangoltak a rendezvényre, gyakran tapsoltak, skandáltak és nevetgéltek a több mint kétórás nagygyűlésen. A Mesterházyt felvezető szónokok közül a legnagyobb sikere egyértelműen Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettesnek volt, akit nem győztek megtapsolni a bejáratnál osztogatott hosszúkás lufikkal, amikor "fideszes szabadrablásról", az "Orbán-rendszer legyőzéséről", vagy a sokszor jobboldali elfogultsággal vádolt köztévés műsorvezetőről, Obersovszky Péterről beszélt.

Az MSZP évértékelő nagygyűlése a budapesti Sport Arénában. A képre kattintva aléria nyílik Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az MSZP-sek egyre nagyobb önbizalmát több dolog is érzékeltette. Lukács Zoltán például kijelentette, hogy a fideszesek idegesek az összefogás miatt, és félnek, hogy "el kell számolniuk az elmúlt négy év minden mocskával, jelzem, van mitől tartaniuk". A másik frakcióvezető-helyettes, Harangozó Tamás úgy fogalmazott, hogy kiszabadítják az országot "a Fidesz fogságából", mert ez egy olyan világ lett, ahol "Rózsikák és Arankák verik szét a közoktatást, és ahol a tisztesség helyett a párthűség a rendező elv". Horváth Csabát pedig Budapest leendő főpolgármestereként mutatták be, és szerinte a Fidesz már el is veszítette a választásokat a fővárosban.

Mesterházy Attiláról levetítettek egy több mint negyedórás, érzelmes zenével kísért életrajzi videót. Az elfogulatlannak természetesen nem nevezhető pártelnök-portréból megtudhattuk, hogy a születésekor majdnem meghalt, túl nagy az igazságérzete és az empátiája, gondoskodó férj, és azt is, hogy ő lesz a következő koalíciós kormány vezetője.

Mesterházy Attila levetített életrajzi videója

Bolse Viktor

"Orbánnak mennie kell" - kezdte Mesterházy Attila a hivatalosan évértékelőnek nevezett beszédét. A pártelnök ezután hosszan sorolta, hogy a Fidesz szerinte mit vett el az emberektől az elmúlt években, "elvették a magánnyugdíj-pénzeket, elvették a trafikokat, elvették a földeket", majd - a szocialista rendezvények elmaradhatatlan részeként - Simicska Lajos és Mészáros Lőrinc meggazdagodását kritizálta.

Kattintson, ha kíváncsi volt, milyen volt az esemény percről percre.

Mesterházy ezután hosszan kitért a paksi bővítésről kötött magyar-orosz megállapodására, amelyet Orbán-Putyin paktumnak nevezett. A pártelnök szerint azért érdemes erről beszélni, mert "ez az Orbán-kormányzás állatorvosi lova". Szerinte ezt az bizonyítja, hogy ebben az esetben is "egy ember döntötte el mindenkinek a háta mögött felhatalmazás nélkül egy 3000-4000 milliárdos üzlet sorsát". Majd Mesterházy a miniszterelnököt "Bolse Viktornak" nevezte, egyszerre kiváltva füttyöt és éljenzést a közönségből. Orbán szidalmazása közben azért egy konkrétum is elhangzott: Mesterházy azt ígérte, hogy ha kormányra kerülnek, felül fogják vizsgálni a paksi paktumot, és utána a nép megkérdezésével fognak dönteni arról. Tehát valószínűleg Mesterházy megígérte a népszavazást, de ezt konkrétan nem mondta ki.

A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A miniszterelnök-jelölt most is megismételte, hogy Magyarországon szerinte a Fidesz kormányzás miatt, demokratikus, gazdasági és társadalmi válság van. Mélyül a szegénység, nő a gyermekéhezés, százezrek hagyják el az országot, gyengül a forint, egyre nagyobb a korrupció - sorolta Mesterházy, majd egy mondatban is összefoglalta: mindez Orbán Viktor "perverz és gyilkos társadalompolitikkájának a következménye". Ráadásul ennek a "perverz orbáni politikának" a most épülő stadionok lesznek a jelképei, tette hozzá. Itt is elhangzott egy ígéret Mesterházytól: eszerint a kormányzás első évének végére nullára csökkenti a gyermekéhezést. Azt nem részletezte, hogy ezt miként fogja elérni.

Munka, béke és igazságtétel

Az Orbán-kormány hosszú szidalmazása után Mesterházy rátért arra, hogy kormányra kerülve milyen politikai céljai vannak. Először Horn Gyulát idézte, aki azt mondta, olyan országot szeretne, ahol nemcsak megszületni és meghalni érdemes, hanem élni is. Bővebben több pontban is kifejtette az alapvető MSZP-s célokat:

- se a gyermekek, se a nyugdíjasok ne éhezzenek

- minden gyermek minőségi, esélyt adó oktatásban részesüljön

- aki akar és tud dolgozni, kapjon erre lehetőséget és tisztes fizetést ("munkát és tisztességes bért")

- mindenkinek legyen fedél a feje felett, senki ne fázzon

- ha valaki megbetegszik, kapjon tisztességes orvosi ellátást

- a törvény előtt tényleg mindenki egyenlő legyen

- béke és nyugalom legyen

Ezek mellett egyfajta elszámoltatást is ígért Mesterházy, megjegyezve, hogy nem felejthetik el az elvett trafikokat és földeket. De hozzátette, hogy jogállami igazságtétel lesz, nem koncepciós perek. Név szerint is említette Orbán Viktort, Simicska Lajost és Lázár Jánost is, mint akiknek a felelősségre vonással számolniuk kell.

A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A kormányváltás elérhető közelségbe került, a verseny nyílt, ez a kormány távozik - jelentette ki a végén Mesterházy, aki ezután szövetségeseinek is megköszönte az összefogást. A közönség látványosan feléledt, és hatalmas tapssal díjazta, amikor Mesterházy kezet fogott Gyurcsánnyal (a DK elnöke hangos sikítást is kapott), Bajnaival, Fodorral és Szabó Tímeával, akinek egy puszit is adott. A beszéd legvégén pedig Mesterházy színpadra is hívta a baloldali pártvezetőket és az MSZP vezetőit, és azt mondta, ez a csapat fogja legyőzni Orbán Viktort. A hangulatot jól jellemezte, hogy a tombolás ekkor már akkora volt, hogy a pártelnök évértékelőjének utolsó mondatait nem is lehetett a helyszínen hallani.