Magyarországon van az ír gázoló

Francis Ciarán Tobin Budapesten, a Liszt Ferenc-repülőtéren, az ír gázolóként ismertté vált férfi csaknem 14 évvel a Leányfalun történt, két gyermek halálát okozó baleset után megkezdi büntetését
Budapest, 2014. január 13. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által közreadott képen Francis Ciarán Tobin Budapesten, a Liszt Ferenc-repülőtéren 2014. január 13-án. Az ír gázolóként ismertté vált férfi csaknem 14 évvel a Leányfalun történt, két gyermek halálát okozó baleset után megkezdi büntetését Magyarországon. MTI Fotó: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium/Burger Zsolt
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették az ír gázolót a Liszt Ferenc repülőtéren hétfőn. A 2002-ben Leányfalun két gyereket halára gázoló Ciarán Tobin várhatóan itt csak megkezdi büntetése letöltését, mert kérelmezheti, hogy hazai börtönben tölse le. Egy hét múlva ír börtönbe kerülhet. Addig külön cellát kap, felesége naponta láthatja.
Vágólapra másolva!

Csaknem 14 évvel a Leányfalun történt, két gyermek halálát okozó baleset után megkezdi büntetését Magyarországon az ír gázolóként ismertté vált Francis Ciarán Tobin - jelentette be Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn.

Francis Ciarán Tobin a Liszt Ferenc-repülőtéren hétfőn Forrás: MTI/Közigazgatási És Igazságügyi Minisztérium/Burger Zsolt

Navracsics Tibor szerint Tobint a kora esti órákban vették őrizetbe a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A korábbi megállapodás alapján abban az esetben, ha kérelmezi, hogy büntetését Írországban tölthesse le, már pénteken megindul az erre vonatkozó eljárás, és január 17-én elhagyhatja Magyarországot, hogy hazájában folytassa a büntetés letöltését.

Az államtitkár december elején beszélt arról, hogy Tobin hajlandó Magyarországra jönni. A halálos baleset 2000-ben történt. A férfit 2002-ben a távollétében három év fogházbüntetésre ítélték, amelynek letöltését hétfőn kezdheti meg.

Külön cellát kapott

Az eljárás így néz majd ki: ha Tobin beadja az erre vonatkozó kérelmét, az államtitkár már kedden elbírálja. Ezután átadják a kérelmet Írországnak, mert arra az ír igazságügy-miniszternek és az ír legfelsőbb bíróságnak is rá kell bólintania.

Tobin büntetési feltételei megegyeznek a magyar büntetés-végrehajtási szabályzatban foglaltakkal, két feltételben azonban kedvezőbbek annál: Tobint elkísérte felesége, akinek engedélyezték, hogy naponta 40 percre láthassa férjét, és Tobin külön cellát is kapott, ahol egyedül van.

Navracsics szerint győzött az igazság, és ezt az eredményt a családdal, illetve a család jogi képviselőjével együttműködve sikerült elérni. Magyarországnak valójában nem volt már jogi eszköze arra, hogy kikényszerítsék a hároméves büntetés letöltésének megkezdését. Az egyetlen lehetőség idén decemberben nyílt volna meg: az Európai Bíróság előtt próbálhatták volna kikényszeríteni Írországtól, hogy hajtsa végre a magyar bíróság ítéletét. A sajtón keresztül, a nyilvánosság erejével, a nyilvánosságon keresztüli nyomásgyakorlással sikerült elérni, hogy Tobin végül megtört, a lelkiismeretére hallgatott, és ma magyar büntetés-végrehajtási intézetben ül. Az eset tanulsága az, hogy nem szabad feladni – mondta Navracsics Tinor.

Ezért küzdöttek

Az igazságügyi minisztériumban tartott hétfői rögtönzött sajtótájékoztatón Zoltai Bence, a két elhunyt gyerek édesapja azt mondta: Tobin fő büntetése az volt, hogy éveken keresztül nem tudott megszabadulni ettől az ügytől, most azonban lezárhatja életének ezt a hosszú, nehéz időszakát. Az apától megkérdezték, hogy érez-e elégtételt. Azt mondta: ezért küzdöttek, ezt érték el. A büntetés szerinte nem súlyos büntetés egy két halálos áldozattal járó balesetért, de a jogrendszer ezt tette lehetővé. Az általánosnál kedvezőbb fogva tartási körülményekre azt mondta: az volt a fontos, hogy Tobin megkezdje a büntetés letöltését.

Tobin, aki az Irish Life biztosítótársaság képviseletében három évig dolgozott Magyarországon, 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt egy ötéves és egy kétéves kisgyermeket. Miután kiküldetése lejárt, 2000 novemberében távozott Magyarországról. Két évvel később, távollétében ítélték háromévi szabadságvesztésre. Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy Tobin legkorábban 18 hónap letöltése után bocsátható feltételesen szabadon.

Garanciát kért

Tobin 2011 novemberében őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban. Az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában utasította el végleg a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi szabadlábra helyezését. Navracsics Tibor március végén jelentette be, hogy az ír férfi kész letölteni büntetését, azt kérve, Budapest garantálja, kérelme esetén Írországban folytathatja Magyarországon megkezdett büntetése letöltését.

A férfi tavaly szeptember 30-áig nyilatkozhatott arról, elfogadja-e a Magyarország által nyújtott garanciát: ha megkezdi büntetését Magyarországon, a lehető legrövidebb időn belül elbírálják kérelmét, hogy hazájában folytathassa büntetése letöltését. Ezt a határidőt hosszabbították meg azóta többször. Navracsics Tibor december 6-án Brüsszelben azt nyilatkozta: bízik abban, hogy ez év elején megvalósulhat Tobin ígérete, és megkezdi büntetését.

Decemberben a Magyar Nemzet azt írta, Tobin azért volt akkor még mindig Dublinban, mert az ír bíróságokon december 20-án kezdődik az ítélkezési szünet, és csak január közepén folytatódik a munka.

Kövessen minket a Facebookon is!