TASZ: Tömeges visszaélésekre ad lehetőséget a választási rendszer

Vágólapra másolva!
Néhány alapadat ismeretében bárkit nemzetiségi névjegyzékbe vetethetünk vagy átjelentkeztethetünk egy lakóhelyétől több száz kilométerre lévő szavazókörbe, és csak a szavazás napján fog értesülni róla.
Vágólapra másolva!

A választási rendszer jelenlegi formájában magában hordozza a választójog tömeges megsértésének a lehetőségét – írta közleményében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű civil jogvédő szervezet. A TASZ szerint a szavazóköri névjegyzékkel kapcsolatos kérelmeket jelenleg interneten, ügyfélkapu-hozzáférés nélkül is be lehet nyújtani. A közleményük szerint így néhány lakcímkártyán szereplő személyazonosító adat birtokában (amelyeket könnyű megszerezni) bárki névjegyzékkel kapcsolatos kérelmeket nyújthat be, akár valaki más nevében is.

A Választás.hu-n még nem elérhető a névjegyzékkel kapcsolatos kérelem, de ha az lesz, akkor a TASZ szerint a törvény értelmében bárkit a tudta nélkül: felvetethetnek a nemzetiségi névjegyzékbe (így nem szavazhat az országgyűlési választáson pártlistára); átjelenthetnek a lakóhelyétől akár több száz kilométerre lévő szavazókörbe.

Akinek a nevében a szavazás napját megelőző 58. nap előtt átjelentkezési kérelmet adnak be, az erről értesítőt kap a választási szervektől. Akivel viszont később történik meg, az könnyen lehet, hogy csak a szavazás napján értesül erről. "Az internetes nemzetiségi választópolgárként történő regisztráció módosítására és az átjelentkezésre a szavazás napját megelőző pénteken 16 óráig van mód. Ha tehát valakinek az utolsó pillanatban kérik a nemzetiségi adatai módosítását, vagy az utolsó pillanatban jelentkeztetik át, esélye sincs arra, hogy bármit tehessen annak érdekében, hogy ne sérüljön a választójoga" – írták.